Gelijkspel in schaakkraker Bennekom - Wageningen 2

25 november 2012 om 00:00 Informatie

BENNEKOM _ De kraker in de vierde ronde van de promotieklasse OSBO tussen Bennekom en Wageningen 2, is na een spannend gevecht in 4-4 geëindigd. Kort na de tijdcontrole leidde Wageningen nog met 2-4. Echter stond Bennekom in de twee resterende partijen op winst. En dat kwam er uit.

Het was zeker achteraf kantje boord voor Bennekom. Aan de andere kant kwam koploper Wageningen 2 in de wedstrijd waarschijnlijk goed weg. Twee keer ging bij Bennekom, waar teamcaptain Rini Kreeft had gekozen voor een tactische opstelling, een speler nipt door zijn tijd. Daardoor ging bij de thuisclub de kans op een echte revanche voor de 3,5-4,5 nederlaag in Wageningen vorig seizoen in rook op.

Bennekom zette Bert Duijker met zwart op bord 1, liet invaller Chris van Oosterwijk bord 3 bemannen, terwijl kopman Hotze Tette Hofstra op bord 4 en normaal sterke man Ed de Beule op bord 5 extra punten moesten brengen. En het tactisch plan leek haar vruchten af te werpen. Bennekom stond niet alleen halverwege de kraker op een aantal borden redelijk, ook werd de eerste klap uitgedeeld. Bert Duijker speelde sterk tegen Jef Verwoert. Een klein plusje doemde in het eindspel op. Verwoert produceerde echter na 3,5 uur met Pb6 een grafzet. Het werd meteen door Duijker via een combinatie afgestraft. Het kostte Verwoert een stuk en de partij. Zijn eerste nederlaag di seizoen.

De spanning steeg naarmate de tijdcontrole na vier uur spelen naderde. Op tal van borden was sprake van tijdnood. Martin Markering (Bennekom) en Martijn Naaijer lieten het daar niet op aan komen. Zij besloten kort na de 1-0 voor Bennekom tot remise. Echter deelde Wageningen ineens forse tikken uit. Chris van Oosterwijk gebruikte in een lastige stelling tegen Clemens de Vos veel tijd. Teveel! De laatste seconden tikten snel weg en de 40 zetten waren niet gedaan. Wageningen trok daardoor de stand gelijk.

En het werd nog erger voor Bennekom. Wim Thieme had aanvallend alles uit de kast gehaald tegen Karel Scholten. Diens verdediging sloot en het vermeende nadeel werd omgezet in voordeel. Ook al omdat de koning van Thieme nogal ''bloot'' stond, moest hij de strijd staken. Even later was het 2-3. Want, Teunis Bunt kon namens Bennekom, na de tijdnood van zijn tegenstandster Mahsa Bitalzadeh, zijn kleine plusje in het toren-pionnen eindspel net niet verzilveren. Het werd remise.

Fel was de strijd in de tijdnood van Ed de Beule en Hans Dam (Wageningen), maar ook bij Cees van de Waerdt en Hotze Tette Hofstra was de spanning vanwege de tijdnood te snijden. En dat gold ook voor Martijn Pauw (Bennekom) tegen Robin van Leerdam. Enkele seconden restte voor de laatste zetten. Pauw vond die gemakkelijk en Van de Waerdt uiteindelijk ook. Evenals bij De Beule -Dam moest er bij Hofstra - De Waerdt wel worden gereconstrueerd. Daarbij bleek dat De Beule twee zetten te kort kwam in een stelling die was te houden. 2-4 voor Wageningen dus.

Alles hing in het vervolg af van de twee resterende partijen. Bennekom stond in beide duels beter. Martijn Pauw kon, na een prima partij in het toren-pionnen eindspel bogen op een extra pion. Het was een kwestie van techniek om die te verzilveren. En die techniek beheerste de Bennekommer, zo liet hij zien. Spanning nog wel bij het uitspelen van Hofstra - De Waerdt.

De Bennekommer deed in de partij een stuk cadeau, maar kreeg daar tenslotte vijf pionnen voor terug. De Waerdt snoepte één voor één wat pionnen op, maar Hofstra hield er één over. En die bracht hem de winst en Bennekom het verdiende 4-4 gelijkspel.

Foto:

1: Ed de Beule (rechts) kwam in tijdnood en kwam twee zetten te kort om de tijdcontrole door te komen.

2. Bert Duijker (links) opende voor Bennekom op bord 1 de score tegen Wageningen 2.

3. Er werd na afloop nog even druk nagepraat over het verloop van de partij Hofstra - Van de Waerdt.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie