Wethouder Roel Kremers stopt na verkiezingen

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

EDE - Roel Kremers stopt na de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014 als wethouder. De van geboorte Drent is bij zijn afscheid 20 jaar actief geweest als raadslid en wethouder voor het CDA Ede. In 2003 nam Roel Kremers het stokje over van partijgenote Marijke van Haaren, die toen gedeputeerde werd voor de provincie Gelderland. ,,Ik heb het werk met heel veel tevredenheid gedaan," aldus Kremers.

door Jan de Boer

Kremers (64) heeft geen enkele twijfel over het stoppen als wethouder. Met zijn opvolging bemoeit Kremers zich niet. ,,Het is absoluut een mooie baan. Dat heb ik ook gezegd over het fractievoorzitterschap voor het CDA. Vijf jaar als fractievoorzitter van de grootste partij in de raad vond ik ook een hele mooie periode. Het was een mooie klus om de boel bij elkaar te houden."

Als wethouder was Roel Kremers ook druk. ,,Maar op een andere manier dan daarvoor. Raadslid doe je naast je baan, dan moet je de aandacht wat verdelen." Als wethouder had Kremers in alle elf jaar verschillende onderwerpen in zijn portefeuille. ,,Het is begonnen bij de wet werk en bijstand. Mark Rutte was staatssecretaris Sociale Zaken, hij wilde de wet per 1 januari 2004 bij alle gemeenten invoeren. 'Dat gaat niet lukken', zei Marijke van Haaren toen zij wegging. Ik waardeer het nog steeds in Rutte dat hij het heeft doorgezet."

Ook maakte Kremers de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning mee. ,,Dat was ook een mooie klus." Vast onderwerp in zijn portefeuille was economisch zaken. In de laatste periode nam de wethouder grotendeels de taken over van Wilke Dekker. ,,De ruimtelijke ordening van het buitengebied en de dorpen was heel leuk om te doen. Bijzonder van de gemeente Ede is dat de wekgelegenheid na het vertrek van de twee grootste werkgevers, defensie en Enka, niet in elkaar is geklapt. Zowel defensie als Enka hadden een heel goed sociaal plan."

,,Als vervanger van deze twee grote 'jongens' zijn wij in staat gebleken om het nodige binnen te halen", vervolgt Kremers. ,,Als Ede zitten we natuurlijk op een geweldige plek. Ook hebben wij hier een uitstekend arbeidsethos. Ik ben ooit met collega's van de WERV bij Kinzo geweest. Ik zal het nooit vergeten. 'Ik ga hier nooit meer weg. De mensen zijn hier nooit ziek en als ze ziek zijn, sturen ze de buurman', zei de directeur. Bedrijven willen graag naar Ede toe komen."

Ede verkoopt nog steeds veel bedrijventerreinen. ,,Wij zijn van de 100.000 gemeenten op Haarlemmermeer na de gemeente met het geringste aantal werklozen." De laatste jaren was de grootste klapper het binnenhalen van bloemen- en plantenveiling Plantion. ,,Dat was mijn hoogtepunt. Ook de manier waarop het gebeurde, was heel leuk. Gekscherend zeg ik wel eens, dat alle verloven waren ingetrokken. Zo was het wel, alle ambtenaren stonden klaar om de grote vis binnen te halen. Dat het gelukt is, is een grote prestatie."

Omdat de gemeente Barneveld bedrijven op bedrijventerrein Harselaar (nog) niet kan helpen, fungeert Ede als opvang. ,,Het is fijn dat die bedrijven voor de regio behouden blijven. Bedrijventerrein A12 is iets wat we samen met Veenendaal doen. Dat werkt voortreffelijk. Ik ben blij dat wij in staat zijn om in Ede een zeer gevarieerd aanbod van bedrijven te hebben. Dat leidt er ook toe dat je niet of nauwelijks risico's loopt als er in een bepaalde sector wat misgaat. Toen ik wethouder werd, wilde ik één dag in de week het gemeentehuis uit om in het bedrijfsleven te kijken. Daarom ben ik elke maand bij de lunch van het Ede Bedrijven Contact. Daar vang je ook van alles weer op. Elke keer ben ik verrast door wat voor bedrijvigheid wij in Ede hebben."

Als een niet onbelangrijk deel van zijn werk ziet Roel Kremers de vaststelling van het bestemmingsplan Buitengebied. ,,De Raad van State heeft alle bezwaren van tafel geveegd. Het beeld bestond, dat - na de vaststelling van het bestemmingplan - de boel weer tien jaar op slot zat. Elk jaar wordt het bestemmingsplan aangepast, elk jaar zijn er twintig boeren, die tegen een gereduceerd tarief, een aanpassing krijgen op het bestemmingsplan. De ontwikkelingen in de landbouw gaan zo snel, dat kun je niet voor tien jaar vastleggen. Co Verdaas, toen gedeputeerde van Gelderland, heeft dat vervolgens overgenomen. We waren de eerste 100.000 gemeente en gemeente met zoveel buitengebied, die het bestemmingsplan Buitengebied voor elkaar had."

Echte plannen na zijn werkzame periode heeft Roel Kremers, zelf vader van een drieling en sinds kort opa van de tweeling Jari en Joeri van zijn dochter Marianne, niet. ,,Eerst doe ik een periode wat rustig aan. Er zal wel een keer iets langs komen. Als het niet langs komt, is het ook goed. Het waren tropenjaren, ja. Ik was altijd weer blij met de maanden juli en augustus, dan kun je even wat relaxen. Dan ga je zelf ook met vakantie, tussendoor ben ik eigenlijk nooit weg geweest. Mijn vrouw Ina en ik zijn geen reizigers. Natuurlijk zullen we nog wel naar Drenthe gaan, waar we nog veel familie hebben wonen. We zijn echte Drenten, we spreken ook nog altijd Drents met elkaar."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie