Expositie Cultura Galerie | Tafelgesprekken van Richard Smeets

Lokaal nieuws

Cultura Galerie exposeert t/m 5 april 2014 werk van Richard Smeets. In de expositie Tafelgesprekken gaat hij de confrontatie met eindigheid aan. In zijn schilderijen zitten mensen aan tafel als atomen gevangen in een molecuul en onderling verbonden door de beperkingen van de tafel.

Of het nu over kleur, compositie of lijnvoering, de ‘huid ‘van de verf of de structuur gaat. Richard Smeets neemt de tijd om te kijken. Het beschouwen en overwegen vergen voor hem zeker zoveel tijd als het fysiek schilderen. Zijn leven wordt voor een groot deel bepaald door denken, niet bedenken, door zien in plaats van kijken en voelen in plaats van weten.’

Hoewel Richard Smeets meestal vanuit een figuratief uitgangspunt start verwordt het schilderij tot min of meer een abstracte compositie.

Wat Richard Smeets schildert beoogt pril te zijn, lentelijk, in staat van ontstaan. Ieder van zijn schilderijen richt een kwetsbaar, nog maar net uit het ei gekropen, maar ook niets ontziend voorjaar aan’ (Kunstbeeld, oktober 1985). Dat schreef Maarten Beks naar aanleiding van Smeets’ eerste tentoonstelling in 1985 bij Galerie Krikhaar te Amsterdam. Waar toen gesproken werd over lentelijk, kunnen we nu misschien beter spreken over herfstachtig, waarbij vergankelijkheid en cynisme een wezenlijk thema vormen van zijn werk. Vooral de ‘Tafelgesprekken’ laten dit zien.

Na zijn studie raakte hij bekend door een presentatie van zijn werk op de Fiac in Parijs. Zijn eerste grote tentoonstelling in 1985 bij de Amsterdamse galerie Krikhaar werd al spoedig gevolgd door vele exposities in binnen- en buitenland.

Galerie Cultura

Molenstraat 45

6711AW Ede

0318-672800

info@cultura-ede.nl

www.cultura-ede.nl

maandag t/m vrijdag van 9 - 21 uur

zaterdag van 10 - 17 uur

Toegang gratis

advertentie