Hoge Veluwe mag bos bij Otterlo niet afsluiten

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

OTTERLO - (ANP) - Nationaal Park De Hoge Veluwe mag geen hekken zetten rondom een groot gedeelte van het Otterlose Bos. De rechtbank in Arnhem heeft de bezwaren toegewezen die de gemeente Ede en dorpsvereniging Otterlo's Belang tegen de afsluiting hadden ingediend. Het natuurgebied, dat globaal bezien schuin achter recreatiepark De Zanding ligt, is eigendom van het park, maar was altijd vrij toegankelijk

Volgens de parkdirectie rijden er crossmotoren en bromfietsers door het bos- en stuifzandgebied aan het eind van de Boveneindseweg. Ook zouden er 's avonds en 's nachts allerlei mensen met onduidelijke bedoelingen rondhangen. Die verstoren het wild en vernielen de natuur en daarom wilde De Hoge Veluwe het Otterlose Bos bij het park trekken.

Volgens de gemeente Ede en Otterlo's Belang zou dat het einde betekenen van Otterlo als vermaard wandeldorp. Als het ruim tweehonderd hectare grote stuk bos achter hekken zou verdwijnen, is het dorp meer dan zeventig procent van de vrije wandelmogelijkheden kwijt. De Edese gemeenteraad stemde daarom tegen het verzoek van de parkdirectie om een deel van de Boveneindseweg aan het verkeer te onttrekken.

De Hoge Veluwe had tijdens de behandeling van de zaak gesteld dat wandelaars het gebied gewoon konden blijven bezoeken, maar dat ze dan wel een toegangskaartje zouden moeten kopen voor het nationaal park.

De parkdirectie stelt de gemeente aansprakelijk voor de schade die in het bos wordt veroorzaakt. De Hoge Veluwe kan nog beroep aantekenen bij de Raad van State, maar of dat gebeurt, is nog niet bekend. Tegenover de NOS verklaarde parkdirecteur Seger baron van Voorst tot Voorst dat het ,,is zoals het is" en dat de uitspraak van de rechtbank eerst wordt bestudeerd.

De Hoge Veluwe was vorig jaar al begonnen met de aanleg van een hekwerk nabij De Zanding - tegenover de ingang van camping De WijeWerelt aan de Arnhemseweg -, maar moest daarmee in oktober stoppen op last van de gemeente Ede, in afwachting van de uitspraak van de rechter.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie