8 juni 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

Met vriendelijke groet,

NaamStasja Bresser-Köhler

Journalist

023-2062603

06 137 888 97

*Weekblad voor Ouder-Amstel*

---------- Doorgestuurd bericht ----------

Van: Weekmedia Ouder-Amstel

Datum: 6 juni 2017 om 09:48

Onderwerp: FW: Interview en foto's Ton d eZwart

Aan: "s.bresser@bdu.nl"

*Van:* mtebrake@chello.nl mailto:mtebrake@chello.nl

*Verzonden:* maandag 5 juni 2017 13:48

*Aan:* Weekmedia Ouder-Amstel

*Onderwerp:* Interview en foto's Ton d eZwart

Dag Stasja, hierbij dan toch de interviewtekst van Ton de Zwart en enkele

van zijn portretfoto's. Hij had er meer gestuurd maar deze zijn denk ik het

geschiktst,, maar hij zou ze ook aan jou sturen, weet niet of dat is

gelukt. De tekst is iets langer uitgevallen, ik hoop dus dat je voldoende

ruimte hebt!

Bedankt voor het snel goedkeuren van mijn declaratie en het persbericht

dat je meestuurde. Succes met deze laatste 'oude' editie en met al het

nieuwe! Groetjes Mirjam.

Verzonden vanuit Mail

Windows 10

Virusvrij. www.avast.com

Expositie 'De Schone Slaapster' in Dorpshuis.

Van 21 juni tot 20 juli exposeert fotograaf Ton de Zwart portretfoto's in het Dorpshuis van Duivendrecht. Ook wil hij in deze periode iedereen die een fotocamera heeft, maar daar nog niet zo goed raad mee weet, in een korte bijeenkomst eenvoudig uitleggen hoe je in plaats van een 'kiekje' een mooie foto kunt maken. Neem je camera mee.

Wat kun je over jezelf als fotograaf vertellen?

,,Ik fotografeer al mijn hele leven, mijn vader leerde me al jong de eerste kneepjes van het vak. Maar vond mezelf een amateur. In 2011 besloot ik om na 40 jaar de activiteiten voor mijn onderwijsadviesbureau te stoppen. De directe aanleiding voor dit besluit was een opdracht van de Hogeschool van Amsterdam om een boekje met portretfoto's te maken als reclamemateriaal. Toen dat klaar was dacht ik: nu ben ik fotograaf!" vat Ton de Zwart samen. ,,Ik maak vooral vrij werk en bedenk volledig hoe ik iets wil hebben en daar zoek ik de mensen bij. Maar ik werk ook in opdracht, al hoef ik er niet van te leven nu ik met pensioen ben. Je kunt dan denken aan fotografie voor websites, familieportretten of heel speciale reportages. Ik heb bijvoorbeeld de fotografie voor de verkoop van een prachtig pand in Amsterdam, dat vol met Afrikaanse kunst stond gedaan of van het afscheidsfeest van een vrouw van haar werk. Maar ik fotografeer ook de intocht van Sinterklaas in Duivendrecht" lacht hij. ,,En binnenkort mag ik een cursus fotografie geven in Amsterdam."

Is de expositie in het Dorpshuis je eerste?

"Wel in mijn eigen dorp ja, het gekke is dat ik er nooit eerder aan dacht om hier te exposeren" bekent de fotograaf. ,,Ik heb verschillende exposities gehad, ook in het buitenland, maar zoiets gaat niet vanzelf: niemand zit op mij te wachten. Ik heb een agent gevonden die mijn werk ging promoten en dat was een belangrijke stap". Vervolgt: ,,Ik heb een studie gemaakt van 'Het Melkmeisje' en 'Het meisje met de Parel' van Vermeer en deze twee portretten hebben in Peking en Parijs gehangen. Daar was veel belangstelling voor en één portret is ook verkocht. De expositie die in het Dorpshuis komt bestaat uit portretfoto's die gebaseerd zijn op 'Doornroosje' het sprookje van Grimm".

Wat kun je daarover vertellen?

,,De inspiratie daarvoor kwam van drie kanten: ik ben fan van de Finse fotograaf Espen Krukhaug, die aan slapeloosheid lijdt en een fotoproject maakte met zittende of liggende modellen met geopende ogen. Mijn andere inspiratiebron is het sprookje van Doornroosje en de prachtige balletuitvoering daarvan door het Nationaal Ballet. En ook de romans van Virginia Woolf over vrouwen en hun vluchtige schoonheid gaven mij inspiratie" vertelt Ton de Zwart passievol. ,,Ik wilde dit combineren en portretten maken van slapende modellen in de meest kwetsbare vorm. Daaruit ontstond het project 'De Schone Slaapster' en deze foto's, aangevuld met nieuwe portretten vormen de expositie. Er komen 28 portretfoto's te hangen en tijdens de opening zal ook een boek worden gepresenteerd".

Wie zijn de modellen?

Ton de Zwart: ,,Ik heb veel samengewerkt met een professioneel model dat het heerlijk vond om iets heel anders te doen dan voor de glossy bladen, waarvoor ze werkt. Verder zijn het bijna allemaal bekenden van mij, mijn vrouw Sylvia, een dochter van een neef, een oud-collega of modellen die ik eerder heb gefotografeerd". Vervolgt: ,,Ik bedenk zelf de styling en setting van de uiteindelijke foto, maar de modellen moesten zich wel comfortabel voelen, want ik fotografeer ze in hun kwetsbare, intieme staat van zijn".

Iets heel anders: je wilt je kennis over fotograferen delen?

,,Ja, ik wil veel in het Dorpshuis aanwezig zijn tijdens mijn expositie en vind het leuk om belangstellenden, die een mooie camera hebben verder te helpen" legt Ton de Zwart uit. ,,Ik ga dan individueel of in een klein groepje met de techniek aan de slag, laat zien welke programma's je kunt gebruiken en waarop je moet letten om een mooie foto te maken. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar als je er iets meer tijd in steekt maak je geen 'kiekjes' meer, maar prachtige (vakantie)foto's. Tijdens de expositie ben ik er elke woensdag- en zaterdagmiddag van 16 - 17 uur. Vereet niet je eigen camera mee te nemen!" besluit Ton de Zwart.

'De Schone Slaapster en ander portretten' is te zien van 21 juni - 20 juli in het Dorpshuis van Duivendrecht. Openingstijden: dinsdag t/m donderdag 12.30 - 18 uur en zaterdag 12.30 - 17 uur.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie