23 juli 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

Dag Stasja, ik hoop dat je ruimte hebt, want was je dit vergeten door te geven. Ik had geen foto's gemaakt, maar heb dus alleen deze toegestuurd gekregen. Misschien kun je de afbeelding van het affiche erbij zetten als extraatje. Succes en groetjes Mirjam.

Foto: Timo de Boer.

Onderschrift: Wethouder Cultureel Erfgoed Marian van der Weele opende afgelopen donderdagmiddag de expositie 'Ouder-Amstels Omtrek', de greens van nu in woord en beeld. Deze expositie was eerder te zien in het historisch Museum Ouder-Amstel en is nu tot 5 september te bezoeken in het Dorpshuis van Duivendrecht.

Verzonden vanuit Mail voor Windows 10

---

Dit e-mailbericht is gecontroleerd op virussen met Avast antivirussoftware.

https://www.avast.com/antivirus

Foto's en haiku's in Dorpshuis.

In de zomervakantie zijn in het Dorpshuis van Duivendrecht foto's van Piet de Boer met uitleg in de vorm van haiku's door Piet Roos te zien. Dit geheel vormt de expositie 'Ouder-Amstels Omtrek', die eerder in het Historisch Museum in Ouderkerk te zien was. Wethouder Cultureel Erfgoed Marian van der Weele opende afgelopen donderdag de expositie en had voor deze speciale gelegenheid haar toespraak in haikuvorm geschreven.

De wethouder prees het initiatief om deze bijzondere expositie naar Duivendrecht te halen, want dit is de eerste keer dat dit gebeurt. Op de overzichtskaart is goed te zien, hoe vreemd de grenzen rond onze gemeente eigenlijk lopen, mede door de snel- en spoorwegen die Ouder-Amstel letterlijk verdelen. ,,Maar deze expositie brengt verbinding tussen de drie kernen op een heel speciale manier en daarvoor wil ik de beide Pieten 'dankjewel' zeggen".

De hoofdmoot van de expositie bestaat uit 26 panelen met als blikvangers boeiende foto's van Piet de Boer met betrekking tot natuur, landschap en historie langs de huidige gemeentegrens, met verklarende haiku's van Piet Roos. De samenwerking van de natuurfotograaf en de ecoloog leverde al eerder de fraaie tentoonstelling 'Oeverloos genieten aan de waterkant' op.

Een detailkaart en aparte foto's waarop de grens ter plaatse staat ingetekend en een nadere toelichting completeren de panelen. De expositie volgt de 32 kilometer van de grens met de klok mee.

De omtrek van Ouder-Amstel is eigenlijk zomaar gekozen, aldus de samenstellers. Iedere lijn op de kaart is te volgen en als je je ogen maar de kost geeft is er altijd wat bijzonders te zien. De uitleg in haikuvorm is gekozen omdat deze, uit Japan overgewaaide versvorm, strak bestaande uit drie regels van vijf, zeven en vijf lettergrepen dwingt tot het zoeken naar een kernachtige samenvatting van hetgeen de auteur vertellen wil. Bijvoorbeeld zoals bij een foto van het beeld van het verdwenen Clarissenklooster:

hier viel Michaël

ten prooi aan Mokums ringweg

een klooster verdween

De essentie, de kern van het plaatje, wordt door iedereen anders ervaren.

Maak daarom je eigen haiku, maar pas op, het werkt verslavend!

Kom daarom tijdens de openingstijden naar het Dorpshuis, Dorpsplein 60, Duivendrecht. Dit kan tot 5 september aanstaande.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie