8 augustus 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

Dag Stasja, bijgaand de beloofde tekst, veel succes en groetjes, Mirjam.

Verzonden vanuit Mail voor Windows 10

---

Dit e-mailbericht is gecontroleerd op virussen met Avast antivirussoftware.

https://www.avast.com/antivirus

Tuinpark Dijkzicht behoudt vierde ster

Afgelopen zondag konden belangstellenden tijdens de Open Dag Tuinpark Duivendrecht aan de Buitensingel in Duivendrecht bezoeken. De dag begon met een spannend moment voor alle betrokkenen, want zou het park haar vierde ster van het 'Keurmerk Natuurlijk Tuinieren' behouden?

Na de officiële opening met toespraken kwam de verlossende uitslag: met 338 punten haalde Tuinpark Dijkzicht maar liefst een 120 procent score en zou het eigenlijk een vijfde ster moeten krijgen. Alleen bestaat die (nog) niet, maar de vreugde was er niet minder. om.

Wethouder Rineke Korrel prees de inzet van alle tuinders, bestuur en vrijwilligers die van Dijkzicht zo'n prachtig park maken en dat het natuurlijk tuinieren tot in de kleinste details is doorgevoerd. Het tuinencomplex is een groene oase, waar jong en oud welkom is. Zo kunnen schoolkinderen uit Ouder-Amstel al jarenlang meedoen aan het educatieve programma en is Co's Kamer in de afgelopen periode met groepen ouderen op bezoek geweest. De wethouder is heel blij met deze initiatieven.

Maria Hofker Tuin

Een heel bijzondere tuin op het park is de Maria Hofker Tuin, die tijdens deze Open Dag werd opengesteld. Maria Hofker kwam tot op zeer hoge leeftijd op de fiets naar haar tuin om aquarellen te maken van haar omgeving. Zij had sterke ideeën over hoe een tuin eruit moet zien en zo legde zij haar tuin stukje voor stukje aan. Zo wilde zij er bijvoorbeeld absoluut geen stenen paden in hebben en wilde ze vanuit haar atelier haar hele tuin kunnen zien. Nadat ze in 1999 overleed ging de tuin over naar haar verzorgster en in overleg is het beheer nu in handen van vrijwilligers van Dijkzicht onder de voorwaarde, dat de tuin enkele keren per jaar opengesteld mag worden. De Maria Hofker Tuin is een soort museumpje en, wanneer mogelijk, een bezoek waard!

Kookvocht

Tuinpark Dijkzicht telt 204 particuliere tuinen, die heel gevarieerd zijn en een aantal thematuinen, zoals de insectentuin, de azaleatuin, de eetbare tuin, de boomgaard of het kabouterpad. Overal wordt natuurlijk getuinierd; dit betekent dat regenwater wordt opgevangen en gebruikt, zonne- en windenergie wordt gebruikt en onkruid of eventueel ongedierte niet met chemische middelen wordt bestreden. Ook schoonmaak- of natuurazijn is uit den boze, zo werd op deze Open Dag duidelijk. Een goed alternatief is echter gemakkelijk te krijgen: gebruik kookvocht van aardappelen of rijst om onkruid in de tuin weg te krijgen. Giet het een paar keer bij de wortels en het resultaat wordt snel zichtbaar. En zo kan iedereen een natuurlijke oase maken van de tuin, maar bezoek Tuinpark Dijkzicht eens voor meer inspiratie.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie