Wat is de Adviesraad Sociaal Domein en wat doen we in Ouder-Amstel?

30 november 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

Wist u dat …

In onze gemeente een Adviesraad voor het Sociale Domein actief is? De Adviesraad is niet zo bekend, maar kan wel belangrijk zijn voor iedereen in de gemeente. Goed dus om uit te leggen wat de Adviesraad doet en voor u zou kunnen betekenen.

De Adviesraad geeft de gemeente gevraagd en ongevraagd advies over zaken binnen het 'Sociaal Domein'. Daartoe kijken we kritisch naar het beleid van de gemeente met betrekking tot de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning), de Participatiewet en de Jeugdwet. We geven daar onafhankelijke advies over, om tot een betere aanpak te komen. De wijze waarop de gemeente die wetten uitvoert kan ingrijpende gevolgen hebben voor de burger. Wanneer wij denken dat het beleid nadelige effecten kan hebben, dan kaarten we dat aan bij de gemeente.

De Adviesraad bestaat momenteel uit tien inwoners met verschillende achtergronden. Een aantal leden is 'ervaringsdeskundige', bijvoorbeeld mantelzorger, oudere of gehandicapt, anderen hebben via hun werk ervaring met bijv. de jeugdzorg, de verslavingszorg of gemeentelijk beleid. We komen eens in de maand bij elkaar en bespreken dan wat er allemaal speelt.

Een misvatting is dat wij werken voor of in opdracht van de gemeente. De Adviesraad is juist geheel onafhankelijk. Wel biedt de gemeente faciliteiten zoals vergaderruimte, verschaft informatie en kan om een advies vragen wanneer nieuw beleid wordt ingezet. Ook kan de Adviesraad op eigen initiatief een advies geven, wanneer ontwikkelingen gesignaleerd worden die zorgelijk of niet wenselijk zijn. De Adviesraad neemt een constructieve, maar kritische houding aan naar de gemeente toe. Onze adviezen worden serieus genomen.

De afgelopen jaren hebben we o.a. adviezen gegeven over het Beleidsplan Jeugd, over de AM-groep (arbeidsparticipatie), schuldhulpverlening, minimabeleid, toegankelijkheid van gebouwen voor mensen met een beperking, keukentafelgesprekken, huisvesting, etc.

Om goed te kunnen functioneren is het belangrijk om signalen van de inwoners te krijgen wanneer zaken niet goed lopen. Wij kunnen geen individuele zaken behandelen, maar wanneer we meerdere signalen krijgen, dan doen we daar zeker iets mee. Laat ons dus weten wanneer u problemen ervaart met het sociaal beleid (ondersteuning, participatie, jeugdwet) van de gemeente. Tevens is er altijd ruimte voor nieuwe leden.

Informatie: ellen@forbes.nl of 06 53384543 of www.ouder-amstel.nl/inwoner/publicatie/adviesraad-sociaal-domein-ouder-amstel).

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie