Weerbaarheid werkt!

30 november 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

Afgelopen woensdag is de derde en laatste les van de training Fysieke en mentale weerbaarheid 55+ afgerond. Hierbij kregen de deelnemers een certificaat uitgereikt. De training, die werd georganiseerd door Stichting Coherente in samenwerking met Stichting Special Needs Nederland, is door de dames en heren, in de leeftijd van 48 tot 84 jaar, als heel zinvol en leerzaam ervaren.

De doelstelling van de training is het vergroten van de interne weerbaarheid bij de doelgroep. Het gaat daarbij niet om de standaard weerbaarheidsoefeningen, die zorgen voor zogenaamde schijnveiligheid. In veel weerbaarheidstrainingen leren en oefenen de deelnemers technieken die in een situatie bij (excessief) geweld niet bruikbaar zijn en er zelfs toe kunnen leiden dat de situatie escaleert.

Hoofd- en bewegingsinstructeur David Chung heeft een speciaal programma geconsolideerd tot uniek geheel, waarbij zowel de fysieke als de mentale weerbaarheid worden "getriggerd" en beoefend, in combinatie met reflextraining en mindfulness. Ook is er volop aandacht voor veiligheid.

In de praktijk ben je niet (meer) altijd sneller of fysiek sterker, dus moet je gebruik maken van andere technieken en vaardigheden. In de training was veel ruimte voor interactie en de deelnemers trainden en versterkten door middel van vele oefeningen zowel de mentale als de fysieke weerbaarheid. De deelnemers waren het er over eens dat de oefeningen niet alleen nuttig zijn in situaties met geweld of intimidatie, maar dat je er eigenlijk elke dag profijt van hebt.

Het onderdeel mentale weerbaarheid zorgt voor een algehele bewustwording en brengt een andere kijk op de begrippen agressie, geweld en weerbaarheid. Het fysieke onderdeel behandelt de verschillende methodieken, waaronder de houding, verdedigingsmogelijkheden, denkalternatieven, stemgebruik en handige tips die bruikbaar zijn in het dagelijkse leven. Weerbaarheid is niet perse fysiek, maar begint altijd met het mentale aspect, waarbij het durven en willen stellen van grenzen de basis is.

De training was een groot succes, door de inhoud en het resultaat van de lessen, maar ook door het enthousiasme van trainer David en de deelnemers.

Heeft u deze training gemist en wel belangstelling om uw weerbaarheid te vergroten? Neemt u dan contact op met Coherente (Margit Rechtuijt), tel. 020 699 31 64 of m.rechtuijt@coherente.nl. We plannen graag een volgende training.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie