9 december 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

Met vriendelijke groet,

Wendy van den Berg

Wendy van den Berg

Redacteur Witte Weekblad De Ronde Venen & Weekblad voor Ouder-Amstel

Verspreiding donderdag

06-83 624 805

Mail: w.v.d.berg@bdu.nl

Mail: wwderondevenen@bdu.nl

Mail: redactie.weekbladvoorouderamstel@bdu.nl

---------- Doorgestuurd bericht ----------

Van: stasja

Datum: 9 december 2017 om 11:09

Onderwerp: Ingezonden brief over woonboten

Aan: "weekbladvoorouderamstel@bdu.nl"

Cc: "w.v.d.berg@bdu.nl"

Hoi Wen,

Ik kreeg deze ingezonden brief van Paulette Koek-Baks van de lokale partij

Ouder-Amstel Anders. Deze partij komt al jaren op voor de belangen van de

woonbootbewoners die waarschijnlijk weg moeten vanwege ontwikkeling in dat

gebied. Ik vertelde je daar laatst over. Hot item in Duivendrecht en morgen

wordt er in de raad een beslissing genomen.

Zou je deze ingezonden brief willen plaatsen? Denk ik wel goed..

Ze heeft het nu nog naar mij gestuurd, maar heb nu jouw naam doorgegeven

als contactpersoon.

Sterkte met de kranten Wen en met Sanne!

Ingezonden brief / meningen

Fractievoorzitter Paulette Koek-Baks van de lokale partij Ouder-Amstel Anders reageert in deze ingezonden brief op het artikel op de voorpagina van het Weekblad voor Ouder-Amstel van woensdag 6 december met als kop: 'Woonbootbewoners huilen'. Koek-Baks laat in deze brief weten vol verbijstering te zitten over de handelwijze van het college van Burgemeester en Wethouders.

'Wij stemmen tegen'

,,Morgen (14 december) staat de gemeenteraad voor de beslissing wel of niet in te stemmen met 'uitvoeringsstrategie scenario 3 woonboten ABP Zuid'. Als een meerderheid voor scenario 3 stemt, dan worden 7 woonboten in de Duivendrechtsevaart gelegaliseerd, maar moeten dertien woonboten op den duur verdwijnen of via verwerving weggaan. Zij passen niet in de ambitie om de Duivendrechtsevaart op een aantal plekken vrij te maken van woonboten en de kade weer openbaar toegankelijk te maken. Deze dertien woonboten vallen straks in eerste instantie onder het persoonsgebonden overgangsrecht. Dit houdt in dat ze er nu nog mogen blijven, maar als de eigenaar overlijdt, dan moet de rest van het gezin vertrekken. De boot is zonder ligplaats niks waard en de nabestaanden blijven met een hypotheekschuld zitten.

Onze wethouder wil deze woonbootbewoners 'tegemoetkomen' en hen voorrang geven op een huis. Maar iemand die al 40 jaar op het water woont stop je toch niet in een huis! Een andere optie is om de boot te verwerven voor 100 duizend euro. Deze kosten moeten betaald worden door Amsterdam als grondeigenaar of door ondernemers die daar willen gaan ontwikkelen. Een lachertje, als je bedenkt dat de meeste een veel hogere hypotheekschuld hebben. Ook hoorden we de wethouder zeggen dat de bewoners wellicht een andere ligplaats aangeboden krijgen. Maar waar? Daar krijgen wij geen antwoord op. En wanneer worden die nieuwe plekken aangeboden? Ook daar krijgen wij geen antwoord op.

En wat wij nog het ergste vinden is het feit dat op 1 januari 2018 de nieuwe Wet Verduidelijking Woonboten ingaat. In deze nieuwe wet worden woonboten gezien als bouwwerken en zouden ze allemaal een legale status krijgen. Maar het college heeft aangegeven hier niet op te willen wachten. Wij vinden het afschuwelijk. Bewoners zijn echt kapot van de onzekerheid. Voor ons geldt: het kan toch niet waar zijn? Wij zullen dan morgen tegen stemmen. Wij komen al jaren op voor deze bewoners en zullen daar mee doorgaan."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie