19 december 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

Met vriendelijke groet,

Wendy van den Berg

Wendy van den Berg

Redacteur Witte Weekblad De Ronde Venen & Weekblad voor Ouder-Amstel

Verspreiding donderdag

06-83 624 805

Mail: w.v.d.berg@bdu.nl

Mail: wwderondevenen@bdu.nl

Mail: redactie.weekbladvoorouderamstel@bdu.nl

---------- Doorgestuurd bericht ----------

Van: N Heidinga

Datum: 18 december 2017 om 17:21

Onderwerp: artikel afscheid burgemeester

Aan: Wendy van den Berg

Hoi Wendy,

hierbij het artikel over het afscheid van de burgemeester.

vriendelijke groet,

Naomi

Afscheid van burgemeester Blankers

Mieke Blankers heeft dinsdag 12 december afscheid genomen als burgemeester van Ouder-Amstel. Tijdens een bijzondere raadsvergadering droeg ze haar ambtsketting over aan locoburgemeester Marian van der Weele. Blankers werd geroemd om haar hartelijkheid en betrokkenheid bij de gemeente en haar inwoners. Daarnaast was ze een gedreven burgemeester, die overal 'bovenop zat'. Om Blankers te bedanken voor haar inzet voor de gemeente, kreeg ze de gemeentelijke erepenning in goud uitgereikt.

Commissaris van de Koning Johan Remkes kon het niet laten. In zijn speech begon hij weer over waarnemend burgemeesters. Tijdens zijn speech bij het afscheid van de Amstelveense burgemeester Mirjam van 't Veld eerder dit najaar gaf hij aan te betreuren dat zoveel burgemeesters hun termijn niet afmaken. Eén op de zeven burgemeesters in Nederland is waarnemend burgemeester. Voor het vroegtijdige vertrek van Blankers kon hij overigens wel begrip opbrengen. Haar ambtstermijn zou september 2019 eindigen. Met de gemeenteraadsverkiezingen op komst (maart 2018), krijgt de nieuwe burgemeester alle ruimte om een nieuw college samen te stellen.

Volgens Remkes was het gezien haar voorgeschiedenis niet onlogisch dat ze burgemeester zou worden. "Jouw vader was raadslid in Oudewater. Al op jonge leeftijd vond jij het min of meer stiekem neuzen in de raadsstukken reuze interessant. Kortom: je raakte al vroeg besmet met het politiek-bestuurlijke virus."

Vervolgens was het de beurt aan Dagmar Oudshoorn, burgemeester van Uithoorn. Ze sprak namens de Amstelland-Meerlanden gemeenten. Volgens Oudshoorn was Blankers de nestor van de regio - de langstzittende en tevens oudste burgemeester, maar ook de sportiefste. "Je stond echt voor je gemeente, maar kon altijd een goed evenwicht vinden tussen het belang van je gemeente en het belang van de regio, als de situatie daarom vroeg," aldus Oudshoorn.

Wethouder Marian van der Weele vond het niet moeilijk om Blankers te typeren, omdat ze een 'uitgesproken persoon' is. In positieve zin als netwerker om Ouder-Amstel op de kaart te zetten, maar soms moest de uitgesprokenheid ook wat getemperd worden. "Soms vroegen we je sissend iets te dimmen." Om Blankers te eren voor haar inzet voor de gemeente, mocht de wethouder haar de gemeentelijke erepenning in goud opspelden.

Tot slot mocht Blankers de genodigden toespreken. Ze gaf aan overdonderd te zijn door alle mooie woorden, de erepenning en het lidmaatschap van Ajax, een verrassingcadeau vanwege haar liefde voor de club en voor met name het vrouwenvoetbal. "Het kan raar lopen in iemands leven. Van gymjuf naar burgemeester. Ik sta volledig achter mijn beslissing om te stoppen. Maar toch was het de afgelopen tijd moeilijk."

Na het officiële gedeelte, konden genodigden afscheid nemen van Blankers. Later die avond was het de beurt aan inwoners. Ze konden tijdens een afscheidsreceptie in Bindelwijk de inmiddels oud-burgemeester de hand schudden. Dinsdag 19 december is de nieuwe burgemeester, Joyce Langenacker, beëdigd.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie