Buurtdorp: 'Vrijblijvende maar verbonden club'

Lokaal nieuws

OUDER-AMSTEL Een vrijblijvende, maar verbonden club. Zo omschrijft Annelies van Eekeren het Buurtdorp. In 2014 nam ze het initiatief voor het opzetten van het platform.

Naar Amsterdams voorbeeld, want daar bestaat al langer het stadsdorp. Doel is om contact te maken met mensen in de nabije omgeving. Inmiddels worden maandelijks in wisselende samenstelling activiteiten ondernomen. Er is onder meer een eet-, wandel-, film- en museumclub. "Doordat je elkaar beter leert kennen ontstaan goede onderlinge contacten die verder gaan dan alleen samen iets ondernemen, de onderliggende doelstelling van Buurtdorp!"

"Ik ben al lang alleen, mijn man is overleden," aldus Annelies. "In 2014 woonden mijn kinderen in het buitenland. Ik ken hier veel mensen, ik woon al dertig jaar in Ouderkerk. Maar toch vond ik het lastig om, wanner ik ziek was, iemand om hulp te vragen. Een vriendin vertelde me destijds over de stadsdorpen in Amsterdam. Ik wilde dit graag hier proberen. In februari 2014 heb ik daarom een mail gestuurd naar vrienden en kennissen om te kijken of we hier een buurtdorp konden starten."

"Het Buurtdorp valt onder Coherente. We krijgen een kleine financiële bijdrage, hebben een eigen pagina op de website van Coherente en kunnen gebruik maken van hun faciliteiten. Het meeste doen we echter zelf, ook de betaling van de uitjes. Dat is ook de bedoeling. Alleen wanneer mensen een uitje niet kunnen betalen, gebruiken we daar de bijdrage voor."

"Mensen zien Annelies wel eens als de 'voorzitter' van het Buurtdorp, omdat zij het initiatief heeft genomen," aldus Monique Sons. Samen maken ze de nieuwsbrief en zijn ze verantwoordelijk voor het bijhouden van het deelnemersbestand. "Maar dat is uitdrukkelijk niet de bedoeling," aldus Annelies. "Als ik word benaderd door mensen die graag een nieuw clubje willen oprichten, dan moeten ze dat zelf doen. Wij maken er melding van in de nieuwsbrief, maar het organiseren laat ik aan de mensen zelf over."

Inmiddels zijn er diverse clubs. Maandelijks gaat een groep naar de film en het museum, en er wordt gekookt, gefietst en gewandeld. "Sommige mensen doen aan één ding mee, anderen zitten in meerdere clubjes. Deelname is niet verplicht, je kunt best een keer overslaan. Wel vragen we mensen dan zich af te melden. Wanneer we ergens naartoe gaan en er is vervoer nodig, dan verwachten we van mensen dat ze ook eens aanbieden om te rijden. Het is niet de bedoeling dat mensen achterover leunen en alleen maar nemen."

Naast de verschillende clubs, zijn twee groepen actief die onderzoek doen naar de mogelijkheden om samen woningen te huren of te kopen in Ouderkerk, onder het motto 'omzien naar elkaar'. "In Ouderkerk zijn geen zorgwoningen. Zodra je zorg nodig hebt, moet je verhuizen. Ook zijn er nauwelijks appartementen voor ouderen, of ze zijn onbetaalbaar. Met deze initiatieven hopen we iets voor een grote groep Ouderkerkers te kunnen betekenen."

Annelies doet met meerdere clubs mee. "Onder meer met de museumclub. Soms is het lastig om iemand mee te vragen naar een expositie omdat je niet weet of iemand het wel leuk vindt. In je eentje komt het er vaak niet van. Het is daarom goed dat de club er is." Naast uitjes levert het Buurtdorp meer op. "Ik ga binnenkort op vakantie met iemand die ik heb leren kennen via het Buurtdorp."

Elke maand krijgen zo'n 60 mensen de nieuwsbrief met daarin een overzicht van alle uitjes voor die maand. Interesse? Elke laatste vrijdag van de maand is er een borrel bij Bries, een ideale kans om kennis te maken. Meer info: www.coherente.nl/buurtdorp.

advertentie