'Ik ben een ideeënman'

Lokaal nieuws

Deze week in het Kettinggesprek Bas Filippini. Bas Filippini is ondernemer. Hij heeft verschillende bedrijven en woont sinds negen jaar met zijn gezin in Ouderkerk. Isabel Estavéz vraagt zich af hoe hij het ondernemen combineert met zijn spirituele kant.

Waar kunnen mensen je van kennen?

"Tot voor kort was ik samen met drie anderen eigenaar van het voormalige Rabobankpand in Ouderkerk. We hadden allerlei plannen voor het pand en het dorpscentrum. Maar we zaten niet op één lijn qua looptijd. Eén van de partners is nu alleen eigenaar en gaat verder met de ontwikkeling."

Hoe kan ik je het best omschrijven, als zakenman of ondernemer?

"Ik ben een ideeënman. Ik houd er niet alleen van om ideeën te bedenken, maar ook om deze tot uitvoer te brengen. Ik ben dan ook blij dat we zoveel leuke initiatieven in het pand hebben kunnen verzamelen. Daarom was het moeilijk om afscheid te nemen van het Rabobankpand. Maar dat hoort bij het leven, je moet dingen los kunnen laten."

Wat waren jullie plannen voor het centrum?

"In 2014 hebben we het Rabobankpand gekocht. We wilden kijken hoe we een sociaal centrum in het dorp konden creëren. Het centrum moet een plek zijn waar iedereen naartoe kan: van oud tot jong, gezinnen met kinderen. Ouderkerk is een uniek dorp binnen de A9. Je hebt het Amstelveense deel, met veel horeca. Daarnaast heb je het deel van Ouder-Amstel. Beide maken samen het dorp. We hebben hier echter niet echt een centrale ontmoetingsplek, zoals een plein. Ik kom veel in Spanje, daar zie je mooie pleinen, waar mensen samenkomen. Een plein waar mensen het hele jaar elkaar kunnen ontmoeten, niet alleen bij een kerstmarkt of kermis. Om een dergelijk plein te kunnen realiseren, is beslotenheid, een uniek aanbod en goed parkeren noodzakelijk."

Is een dergelijk plan haalbaar voor Ouderkerk?

"Ouderkerk is een dorp met een relatief klein bestuur ten opzichte van Amsterdam en Amstelveen. Dat maakt het lastig om dergelijke plannen te realiseren. Hoe zorg je ervoor dat je nu plannen maakt die straks over twintig jaar nog steeds Ouder-Amstel ten goede komen? In de toekomst kijken is lastig. Tegelijkertijd geldt dat we als dorp zelf het initiatief moeten nemen. Anders doet iemand het voor ons en hebben we er niets over te zeggen. Ouderkerk is ingesloten door Amstelveen en Zuidoost. We voelen de druk van de stad. Naast een bedreiging schept dat mogelijkheden. Ouderkerk is een charmant dorp en heeft de potentie van de stad. Dat zie je aan het succes van de ondernemers in het Rabobankpand. Naast twee goede supermarkten, een keten als de Kruidvat, hebben we hier vooral speciaalzaken nodig. Winkels waarin je de hand van de eigenaar herkent. De rest van de spullen koopt men wel elders of via internet."

Heb je nog meer ideeën voor Ouderkerk?

Een van de ideeën betreft de Groene Scheg. "Hier kan nog meer op het concept 'ecopolder' worden ingezet. De polder of Groene Scheg zou neergezet kunnen worden als merk. Alleen zo blijft de groene waarde van de polder behouden. Zodat mensen het gebied kennen van bijvoorbeeld streekproducten en toerisme. Eenmaal per week kun je een ECO markt organiseren in Ouderkerk, waar deze producten worden verkocht. Ouderkerk vat ik samen als eet & beleef!"

Hoe zit het met je spirituele kant?

"Spiritualiteit is voor mij de aansluiting tussen en het inzicht in de fysieke en niet-fysieke werkelijkheid. Noem het aansluiting op je natuur, het niet-tastbare of je flow. Denk aan het inzetten van bijvoorbeeld je intuïtie of onderbuikgevoel in je privé of zakelijke leven. Er zit een paradox in. Ondanks dat een idee niet tastbaar is creëert het uiteindelijk concrete beslissingen in de zichtbare wereld. Veelal leven wij met ideeën over onszelf en de omgeving die uiteindelijk bepalend zijn voor ons leven. Wat betreft ondernemen geldt voor mij: je kunt succes nastreven, maar alles wat echt van waarde is kun je niet kopen of vastpakken. "

Voor het volgende gesprek draagt Bas Hans Out voor. "Hij zet zich met een tomeloze energie in voor het dorp. Ik ben benieuwd naar zijn motivatie, wat is zijn drive hiervoor?"

advertentie