Er was grote interesse voor het thema.
Er was grote interesse voor het thema. fr

LHBT tussen gezag en liefde

5 september 2018 om 17:48 lokaal

EDE Gebrokenheid en gezag versus liefde en ontmoeting. Dat is ongenuanceerd het verschil van mening tussen evangelist Philip Nunn en Karlijn Goossen, onderzoeker aan de CHE.

Freek Wolff

Ze discussieerden maandagavond met elkaar in een stampvol café Substitute onder leiding van Tijs van den Brink over de vraag welke plek lesbiennes, homo's, bisexuelen en transgenders (LHBT'ers) in kerken hebben.

WAARHEDEN Nunn acht de theologische kaders belangrijk en vindt dat het orthodoxe geluid slecht hoorbaar is in onze postmoderne tijd met vele 'waarheden'. Hij wees op de mooie relatie tussen man en vrouw, maar ook op de grenzen die in Leviticus 18 en in de eerste Corinthebrief worden aangegeven. ,,Als je je overgeeft aan God, ben je blij dat Hij de baas is. We moeten leren gehoorzamen. En de splinter uit het oog van de ander halen, is een pijnlijke maar toch een goede daad." Tegelijk ontwikkelde hij wel meer empathie voor LHBT'ers en maakt hij onderscheid tussen hardware (van jongs af aan) en software (later ontwikkelde) homoseksualiteit.

Goossen verklaarde niet in een gezaghebbend Woord te geloven. ,,Het rommelige hoort nu eenmaal bij het leven en ik geloof dat God hier ook goed mee kan leven." Ze pleit voor het contextueel lezen van de Bijbel en noemt het 'cherry picking' om homoseksualiteit af te keuren. ,,Andere teksten over kleding en eten hanteren we ook niet meer letterlijk. En waarom horen we niks over de moraliteit van zeven keer per jaar op vakantie te gaan?"

Ze stoort zich aan de term 'gebrokenheid' bij LHBT'ers. ,,Waarom zou het leven van jou meer waard zijn dan dat van mij? Er is meer nodig dan tolerantie. Het gaat om inclusie." Goossen ziet de kerk als plek om op verhaal te komen. Een filmpje liet ziet dat dit voor LHBT'ers soms niet het geval was.

OORDELEN Een predikant van gereformeerd vrijgemaakte signatuur verklaarde onomwonden dat de Bijbel volop ruimte biedt aan homohuwelijken. Zijn naam wenst hij echter niet in de publiciteit (...). Een meisje uit het publiek gaf mee: ,,Baseer 'de waarheid' niet op basis van je interpretatie van de Bijbel. Wordt volwassen en laat elkaar. De grootste zonde die we begaan, is oordelen over de ander."

Tijs van den Brink, Philip Nunn en Karljin Goossen in café Subsitute.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie