Wethouder Hoefsloot en Marja de Putter, van belangenvereniging Doof in Ede.
Wethouder Hoefsloot en Marja de Putter, van belangenvereniging Doof in Ede. Gemeente Ede

Primeur voor Ede: doven kunnen bellen met gemeente

1 oktober 2018 om 16:31 lokaal

EDE Als eerste gemeente in Nederland gebruikt Ede vanaf vandaag de dienst Klik voor Teletolk. Zo kunnen doven, slechthorenden en mensen met een spraakgebrek toch bellen met de gemeente. In het bijzijn van wethouder Lex Hoefsloot werd de Teletolk op 1 oktober 2018 officieel in gebruik genomen door Marja de Putter, van belangenvereniging Doof in Ede.

Doven en slechthorenden hebben vanaf nu de mogelijkheid om zelfstandig diverse zaken met de gemeente Ede te regelen, via een gebarentolk of geschreven tekst. Dit moment is niet toevallig, want op 1 oktober begint de Week van de Toegankelijkheid.

Ongeveer 10% van de bevolking heeft moeite met telefoneren omdat zij doof of slechthorend zijn of omdat zij een spraakgebrek hebben. Wethouder Hoefsloot: "Mensen die niet goed kunnen horen of spreken, kunnen nu toch zelf met ons bellen. Want wij vinden het belangrijk om voor iedereen laagdrempelig toegankelijk te zijn."

VAN GEBAAR NAAR GELUID Via het algemene informatienummer 140318 is de Gemeente Ede al langer bereikbaar voor bellers. Nieuw is nu dat dit nummer ook gekozen kan worden via een knop op de contactpagina van www.ede.nl. Wie op deze knop klikt, krijgt via zijn of haar pc, laptop, telefoon of tablet contact met een schrijf- of gebarentolk van KPN. Deze tolk voert het gesprek met een medewerker van de gemeente Ede en 'vertaalt' alle gesproken tekst in gebarentaal of geschreven taal. Degene die belt kan naar keuze zelf praten, in gebarentaal met de tolk spreken en de tolk dit laten vertalen of tekst intikken.

RECEPTENBOEK Op deze eerste dag van de Week van de Toegankelijkheid ontving wethouder Hoefsloot ook het nieuwe Receptenboek uit handen van Yvonne van Geel, VN ambassadeur voor rechten van mensen met een beperking. Het Receptenboek wordt uitgegeven door Zorgbelang Gelderland en legt via 12 receptkaarten uit hoe mensen met een beperkingdezelfde kansen en mogelijkheden kunnen krijgen als andere burgersin de samenleving.

KOPLOPERS Marja de Putter en Yvonne van Geel zijn twee 'Koplopers', die meedenken met de Gemeente Ede over toegankelijkheid in de breedste zin van het woord. Bij de lancering van de Teletolk waren ook de overige Koplopers aanwezig. Wethouder Hoefsloot: ,,We vinden het belangrijk dat iedereen in gemeente Ede mee kan doen: jong en oud, met welke culturele of sociale achtergrond dan ook. Dat noemen we ook wel inclusie. Samen met inwoners maken we gemeente Ede toegankelijker. De speciale Koplopersgroep met Edese inwoners adviseert en ondersteunt ons daarbij."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie