Elise Klop is de leider van het project AanTafel.
Elise Klop is de leider van het project AanTafel. Ernst-Jan Brouwer

Programma tegen obesitas of overgewicht in Ede

4 oktober 2018 om 09:33 lokaal

EDE Ziekenhuis Gelderse Vallei en verschillende Edese zorgverleners zijn in de wijken begonnen met een speciaal programma om kinderen uit Ede met overgewicht of obesitas gezonder te laten leven. Het programma is ontwikkeld samen met de Wageningen University & Research en kinderen kunnen gratis meedoen, vertelt projectleidster Elise Klop.

Danny van Zeggelaar

Het is een landelijk probleem: kinderen die om wat voor reden dan ook te maken hebben met overgewicht of obesitas. Volgens recente cijfers heeft ongeveer 13 procent van de kinderen overgewicht en 4 procent obesitas. Vermoedelijk zijn die cijfers in Ede niet veel anders.

GEDRAG Voor Ziekenhuis Gelderse Vallei was de vraag van verwijzers uit de regio een reden om te beginnen met het ontwikkelen van een speciaal programma om kinderen met overgewicht of obesitas te helpen. Aan Tafel!, is de naam van het programma. Het is een programma voor kinderen tussen de 3 en 11 jaar oud, waarin de focus niet zozeer ligt op afvallen, maar juist op gezonder eten en bewegen en het 'beter in je vel zitten'.

,,We werken samen met de fysiotherapeut, een diëtist en een psycholoog", legt projectleider Elise Klop van Ziekenhuis Gelderse Vallei uit. ,,De fysiotherapeut voor het beweeg-gedeelte, de diëtist die helpt om gezonder te eten en de psycholoog geeft ondersteuning op het gebied van gedrag/opvoeding."

EEN JAAR De behandeling is samen met de Wageningen University & Research ontwikkeld. ,,Om mee te kunnen doen is een verwijzing van de huisarts of het consulatatiebureau of de schoolarts nodig", legt Klop uit. ,,De kinderarts maakt vervolgens de inschatting of het programma bij de situatie van het kind en het gezin past. En dan kan het programma in principe beginnen.

Klop: ,,En volg je een programma van een jaar met de fysiotherapeut, de diëtist en de psycholoog. We zijn er niet op gericht om af te vallen, maar wel voor een gezonde leefstijl en om beter in je vel zitten. Kinderen wil je een stabiel gewicht geven, zodat het overgewicht er eigenlijk 'uitgroeit'. Met het behandelteam kijken we wat er nodig is."

PROEVEN Juist ook de ouders worden bij het programma betrokken. Zo horen er een aantal informatiebijeenkomsten bij het programma en is er een aantal beweegbijeenkomsten waarbij ouders en kinderen samen gaan bewegen. ,,En er is een bijeenkomst waarbij ouders en kinderen voor hen onbekend eten gaan proeven", zegt Klop. ,,Of juist leren wat een goede portie is."

Het programma kan doorgaan als er minimaal zeven kinderen meedoen aan het project. Deelname is gratis: een deel wordt gefinancierd door de gemeente en een ander deel door de zorgverzekeraar. Om deel te nemen, is wel een verwijzing vaneen arts nodig.

Wie meer informatie wil kan contact opnemen met het ziekenhuis: aantafel@zgv.nl of telefoonnummer 0318–433028.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie