Politici actief bij natuurwerkgroep De Zanding

12 november 2018 om 17:37 lokaal

OTTERLO De vrijwilligers van Natuurwerkgroep De Zanding kregen zaterdag hulp bij hun wekelijkse werkzaamheden. Raadsleden van CDA, VVD, SGP, GroenLinks en DKE, de wethouders Hester-Veltman-Kamp en Peter de Pater en de raadsgriffier kwam een handje helpen bij het opschonen van de hei in het gebied De Zanding. Dit keer werden er zaailingen (dennen) gezaagd.

Wim Mulder

Een taak voor gediplomeerden, die de motorzaag mogen hanteren. Maar die moeten dan nog wel opgeruimd en daarbij waren de 'gemeentelijke' handen meer dan welkom. Gelukkig bleef het droog, waardoor het karwei onder goede omstandigheden geklaard kon worden. Het was de eenmalige hulptroepen zo goed bevallen, dat er na afloop al geluiden opgingen om dit minimaal eens per jaar te herhalen als blijk van waardering voor de inzet van de vrijwilligers.

HONDERD HECTARE De leden van de Natuurwerkgroep houden zich al sinds 2004 bezig met het opschonen van de hei in het ongeveer honderd hectare grote gebied De Zanding, een prachtig stuk natuur dat grenst aan het nationale Park de Hoge Veluwe. Er leven edelherten, reeën, zwijnen, dassen en er komen zeldzame vlinders en sprinkhanen voor.

Van pakweg begin september tot december werken de acht tot vijftien leden van de Natuurwerkgroep iedere zaterdagochtend van negen tot twaalf aan het open houden van de hei door het verwijderen van onder meer grove den, berkjes, vuilboom en natuurlijk vogelkers, of te wel de bospest. Die laatste groeit minstens een meter, zo niet twee meter per jaar. Om over de dennetjes nog maar niet te spreken.

TERUGWINNEN ,,Dan heb je al gauw over duizenden, wat zeg ik tienduizenden exemplaren. Op de hei zelf gaat het verwijderen best makkelijk, maar zodra je onder de bomen komt, is dat minder simpel. We gaan heel professioneel te werk met oog voor de natuur. Zo willen we de heide behouden voor de toekomst. Heel belangrijk, als je bedenkt dat er in Nederland nog maar twee procent hei over is van wat er ooit in ons land was. Uiteindelijk hebben we het wel over een stuk cultuur-historisch erfgoed. Dit mooie terrein moet open blijven. Dat is noodzakelijk om de hei te redden. Als er niets aan gedaan wordt, is het terrein binnen drie tot vijf jaar dichtgegroeid. Dat betekent het einde van de hei.''

Aan het woord is Otterloër Jan Morren. Hij nam veertien jaar geleden het initiatief voor de oprichting van Natuurwerkgroep De Zanding. Anno 2018 is hij nog steeds actief als coördinator. ,,Je kunt gerust stellen, dat de hei er veel beter aan toe is dan toen we met onze activiteiten begonnen. We hebben in die jaren heel veel terug gewonnen. Daar mogen we best trots op zijn, want het is wel een hele klus.''

Wie de werkgroep ook eens wil helpen of wie meer informatie wil, kan bellen met 06-45358484 of op zaterdag om 09.00 uur langskomen bij de opvallend gele keet, die dan op de hei staat. Daar wordt traditiegetrouw rond tien uur met zijn allen koffie of thee gedronken. Daarvoor zorgt Dina de Bondt, die dan ook zelfgebakken koekjes meebrengt.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie