Afbeelding
Freek Wolff

Klimbos wil verhuizen naar Uilenbos

13 november 2018 om 09:40 lokaal

LUNTEREN Simia Klimbos, nu gevestigd op het 's Heeren Loo-terrein De Hartenberg in Wekerom, wil verhuizen naar het terrein van Het Uilenbos aan de Eikenlaan 11 op de Goudsberg in Lunteren. Dat bleek maandagavond tijdens de ondernemersvergadering van Platform Goudsberg, middelpunt van Nederland.

Freek Wolff

Simia Buitensport is al jaren gevestigd op het terrein van het zorgcentrum in de bossen tussen Otterlo en Ede aan de Apeldoornseweg 60. Onder het motto 'buiten gewoon beleven' klimmen, klauteren, spelen en werken kinderen en volwassenen samen in en onder de bomen.

,,Het is een combinatie van natuur, educatie en sport", legt Berry Peereboom uit. Hij werd in 2015 eigenaar van Het Uilenbos, bekend om de historische speeltuin, het pannenkoekenhuis, de kinderboerderij en partyhoeve. Hij ziet graag ook het klimbos naar deze locatie komen, relatief dichtbij camping De Goudsberg. ,,De natuur blijft", verzekert de vastgoedman en projectontwikkelaar, wijzend op de twintig hectare grond die bij Het Uilenbos hoort.

HORECA EN TOILETTEN Simia stopt volgend seizoen noodgedwongen bij De Hartenberg. ,,Ze kunnen daar niet verder. Er is gebrek aan horeca en sanitaire voorzieningen, die ook nog ver af liggen van het klimbos. Je kunt het niet verkopen aan je klanten om met mobiele toiletten te werken. Daarom willen ze daar weg. En dat is de reden waarom we samen een plan bedacht hebben. Dit ligt nu bij de provincie en de gemeente. Wij hopen dat we daar groen licht voor krijgen. Maar als je iets in de natuur doet, zijn elementen als Natura 2000 en stikstof problematieken waarbij je je aan de regels moet houden. Hoe meet je dat, waar liggen de grenzen? Dat moet uitgezocht worden", licht Peereboom toe.

De beoogde locatie voor een klimbos ligt rond de Eikenlaan, zodat deze aan de openbaarheid onttrokken moet worden. ,,Dit deel van deze laan in het bos wordt helemaal niet meer gebruikt sinds de Hessenweg verhard is."

MEER AANLOOP Het Uilenbos wil graag meer aanloop in het voor-en naseizoen, hoewel het volgens Peereboom goed draait, sinds de familie Vermeer exploitant is. ,,Er werken veel parttimers, maar als je meer open bent, kun je ook meer mensen een vaste baan bieden." Peereboom hoopt dat de bouw van het klimbos eind 2019 kan beginnen, zodat Simia een jaar later geopend wordt. ,,Dat moet ook, want dan stopt de buitensport bij De Hartenberg."

Frank Bookelmann, eigenaar van Simia, vindt Het Uilenbos een attractieve recreatieve trekpleister. ,,We kunnen elkaar op De Goudsberg aanvullen. Het is daar een goede plek. Voor ons heeft het veel voordelen om hier naar toe te verhuizen", aldus Bookelmann. De beoogde oppervlakte is in het Lunterse bos ongeveer gelijk aan die van de huidige locatie.

DUITSERS Het onderwerp behoorde tot een stapel thema's en markante locaties die maandag de revue passeerden bij Platform Goudsberg, waarbij voorzitter Ab Welgraven nog eens benadrukte dat het doel is om het totale gebied te promoten. Op de terreinen van drie eigenaren en samen met vele partijen, zoals Museum Lunteren en magazine Wegwies. Sprekers waren verder wethouder Peter de Pater, penningmeester Evert-Jan Moraal, Mira Nouwt (gemeente Ede) en Rémon Ridder (Visit Veluwe).

Hij benadrukte met een grafiek dat er op de Veluwe een enorme toename is van Duitse toeristen. ,,Dus schrijf je folders en websites ook in die taal!" Met Belgen en Engelsen op een goede tweede en derde plek. Nouwt wees om het
'stamkapitaal' (natuur) waar we zuinig op moeten zijn. De accountmanager gaat een cursus 'Gastheerschap van het landschap' geven, zodat recreatieondernemers ambassadeurs van de regio worden.

Foto:
De vergadering van Platform Goudsberg vond plaats in De Riethoeve aan de Blankespoorsedijk in Lunteren.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie