Afbeelding
Archief BDUmedia

Opnieuw vliegshow op de Kade

6 januari 2019 om 07:29 lokaal Wings of Freedom

EDE Zaterdag 24 augustus 2019 krijgt Ede weer een grote vliegshow op de baan van 'Van de Vendel airport' aan de Kade in Ede. Het is het vervolg op de manifestatie Wings Of Freedom dat plaatsvond in september 2015.

Jan de Boer

Op 22 en 23 augustus komt er aan de Kade ook een zogenaamd re-enactment kamp. ,,De mensen verkleden zich helemaal in de stijl van vroeger. En er komen kampementen van de Amerikaanse, Canadese, Engelse en Duitse luchtmacht," weet Martin Schoonderbeek van de Stichting Jan Hilgers Memorial Airshow.

OPERATION OVERLORD In 2019 is het 75 jaar geleden dat Operatie Overlord, de codenaam van de Westerse geallieerden, op 6 juni 1944 startte om uiteindelijk West-Europa te bevrijden. Het zou uiteindelijk een heel gevecht zijn en Operatie Market Garden zou de geschiedenisboeken in gaan als de grootse luchtaanval ooit. Om de opmars goed te ondersteunen werden op diverse plaatsen tijdelijke vliegvelden aangelegd die heel slagvaardig bleken te zijn en een grote bijdrage leverden aan de bevrijding van onder meer Nederland.

HERDENKEN EN VIEREN Met diverse activiteiten wordt volgens Martin Schoonderbeek, voorzitter van de Stichting Jan Hilgers Memorial Airshow het besef van vrijheid onder de aandacht gebracht en getoond aan het Nederlandse publiek door met elkaar 75 jaar vrijheid herinneren, herdenken en vieren.

VLIEGSHOW De stichting is volgens Schoonderbeek al goed op weg om alle nodige vergunningen voor de vliegshow te verkrijgen. ,,Alle vergunningen zijn aangevraagd, het moet allemaal nog gecontroleerd worden. Ik ga er van uit dat het goed komt. Het allerbelangrijkste is dat we al volop contacten hebben met Engeland en Duitsland over de vliegtuigen die komen tijdens de airshow. Over twee weken zit ik in Engeland om de contracten te sluiten met de deelnemers die langs komen."

LAATSTE KEER Wings of Freedom 2019 wordt een absoluut uniek feest, verwacht Schoonderbeek. ,,Het is misschien wel de laatste keer dat dit in Ede gebeurt. De vliegshow is bedoeld als de grote opening van de manifestatie '75 jaar leven in vrijheid' van de provincie Gelderland."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie