Afbeelding
Architektenburo Guido Bakker

Plan voor bouw honderden appartementen in Ede

25 februari 2019 om 18:07 lokaal

EDE Nationale Nederlanden, het voormalige Victoria Vesta, gaat op termijn vertrekken uit Ede. Nu al staat een groot deel van ruimte van het verzekeringskantoor leeg. Er zijn plannen om in het complex iets van 750 appartementen te realiseren.

Jan de Boer

In het begin van de zeventiger jaren kwam Victoria Vestia vanuit het westen naar Ede. Veel Edese jongelui konden in die tijd vanuit school meteen bij het verzekeringskantoor aan het werk. In het voormalige café-restaurant De Witte Hinde aan de Stationsweg werden zelfs sollicitatiesessies gehouden. Bijna iedereen werd daar meteen aangenomen. De laatste jaren is er wat minder reuring in het pand aan de Loevestein.

TEKORT OPLOSSEN Het gebouw moet omgetoverd worden tot een appartementengebouw. Afgelopen vrijdag was Wilco van Engelenburg van architektenburo Guido Bakker uit Veenendaal voor een kennismakingsgesprek op het gemeentehuis. Voor het hoofdgebouw gaat het architectenbureau een definitief plan maken. ,,Daarmee kunnen wij gelijk heel veel woningtekort in Ede oplossen. Drie van de vier kantoorgebouwen staan inmiddels leeg."

TUSSENPERIODE Als een tussenperiode zou er een tijdelijk plan gemaakt worden van woningen voor arbeidsmigranten (Polen en Bulgaren). ,,Het kan drie jaar of misschien wel vijf jaar duren voordat het plan wordt gerealiseerd", verwacht Van Engelenburg. ,,Ongeveer 750 appartementen denken wij kwijt te kunnen in het gebouw. Het kunnen koopwoningen, huurwoningen of zorgwoningen worden. Daar zijn we nog niet over uit. Er komt ook een ruimte van 2.000 vierkante meter voor commercieel gebruik."

MASSAAL De plannen voor woningbouw aan de Loevestein zijn nog in een voorbereidingsfase, zegt woordvoerder Menno van Erkelens van de gemeente Ede. ,,De eerste reactie was dat het plan te massaal is. De eerste stap is om een omgevingsdialoog op te starten. Om in gesprek te gaan met de buurt en omwonenden om te kijken wat het draagvlak is voor de plannen. Gekeken moet worden hoeveel woningbouw de locatie aankan. Bestuurlijk is er nog geen beslissing genomen."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie