Vlnr: Lara, Grytsje, Eveline en Cora. ,,Gun elkaar de ruimte om te zijn wie je bent.
Vlnr: Lara, Grytsje, Eveline en Cora. ,,Gun elkaar de ruimte om te zijn wie je bent." Freek Wolff

Vrouwendag: voor de balans in kansen

28 februari 2019 om 11:27 lokaal

EDE ,,Ik merk dat een aantal mensen het bestaan van Vrouwendag niet serieus neemt", trapt Eveline af. ,,Het is nodig, want veel vrouwen lijken zelfverzekerd, maar vaak is dat slechts een dun laagje en komen ze minder snel aan een goede baan."

De docent aan de hogeschool wilde zelf graag een gezin, maar ook voor haar carrière gaan. ,,Maar hoe doe je dat? Mijn man heeft die vragen niet en dat vind ik eigenlijk raar. Want we zijn samen ouders. Ik hoor vaak dat er in een gezin niet eens wordt nagedacht over hoe je de taken en mogelijkheden verdeelt. Daarom wil ik graag vrouwen helpen om over die krampachtige situatie na te denken."

VERBINDING Cora herkent niet dat vrouwen minder snel werk vinden. ,,Ik ben niet zo van het feminisme. Laat het maar een natuurlijk proces zijn. Wel zie ik veel groepen vrouwen uit andere culturen die het moeilijk hebben. Elkaar in verbinding brengen, kan waardevol zijn. Want veel vrouwelijke statushouders hebben best een mening, maar zijn niet gewend dat hen daar naar gevraagd wordt."

ROL VAN DE MAN Grytsje merkt in haar werk met vluchtelingen dat de partners hier niet één-twee-drie open staan. ,,Maar dat ging de afgelopen eeuw bij 'ons' ook niet vanzelf. Tegelijk mag iedereen natuurlijk zijn eigen keuzes maken, ook als je thuis wilt blijven om je te concentreren op huishouden en kinderen. Maar dan moet je wel eerlijk naar jezelf toe kunnen zijn." Eveline voegt toe dat het jammer is als vrouwen moeten kiezen tussen familie of carrière. ,,Want mannen hebben vaak moeite om achter hun ambitieuze vrouw te gaan staan, vanwege hun culturele achtergrond. Daarom is de rol van de man ontzettend belangrijk."

Cora wijst erop dat kinderen krijgen invloed heeft, waardoor je je als moeder nu eenmaal anders voelt. ,,Waardoor een aantal vrouwen bewust kiest om minder of niet te gaan werken. Zonder dwang dus."

BEDRIJFSLEVEN Lara merkt dat kansen voor vrouwen en mannen in haar generatie niet zo'n kwestie is. Toch ziet ze wel verschillen in de maatschappij en daarom vindt ze ,,voor het bewustzijn'' een vrouwendag nuttig. Eveline weet dat vrouwen nog steeds minder snel in aanmerking komen voor hogere posities in politiek en het bedrijfsleven en dat de meeste werknemers liever geen vrouwelijke leidinggevende hebben.

Als de scheve verhoudingen qua aantallen meer in balans zouden zijn, betekent dat volgens Cora dat mannen en vrouwen elkaar meer aan kunnen vullen en scherp houden. ,,Want je kijkt als vrouw anders, je signaleert andere dingen en gaat anders om met problematiek."

ONTPLOOIEN De maatschappij is volgens Eveline traditioneel door mannen gedomineerd, waardoor een vrouwendag zinvol is. ,,Want als we voor kwaliteit gaan, moet dat evenwicht toch terug kunnen komen? Blijkbaar moeten we daar heel erg ons best voor doen." Cora vindt daarom dat vrouwen de kans moet krijgen om zich te ontplooien, al wil ze niet rigide naar de aantallen kijken.

Er was veel strijd nodig om in ons land honderd jaar geleden kiesrecht te krijgen voor vrouwen. ,,Laten we daarom onze zegeningen van onze democratie tellen, in een land waar vrouwen en mannen allebei hun stem uit mogen brengen", zegt Cora.

GOED VOORBEELD De jonge Lara bevestigt dat het doel deels bereikt is, omdat ze ziet dat binnen de jongerenraad geheel niet speelt of een (aankomend) lid een meisje of een jongen is. Het bestuur bestaat feitelijk uit drie meisjes en één jongen. ,,Hiermee kunnen we een goed voorbeeld geven. Het is tegelijk belangrijk dat je aan kinderen al laat zien dat dit eigenlijk niet belangrijk is. Wel willen we hen inspireren dat het belangrijk is dat je van je stemrecht gebruik maakt."

PASSEND Eveline kan zich niet voorstellen wat het zou zijn om in een land te leven waar je niet mag stemmen. Cora vindt dat iedereen de kans moet krijgen om zijn of haar verantwoordelijkheid op te pakken. ,,Doe wat je hand vindt om te doen, op een manier die bij je past. Of dat nu is als vrijwilliger, in je gezin, als directeur of als collega. Benut je talent waar je kunt."

In aanloop naar de internationale Vrouwendag op vrijdag 8 maart publiceert Ede Stad drie artikelen. De verhalen komen tot stand in samenwerking met de werkgroep Wereldvrouwen uit Ede. Lees hier het eerste verhaal. Dit is het tweede rondtafelgesprek met: Cora Otter (fractievoorzitter ChristenUnie), Lara Hoogenbosch (voorzitter Jongerenraad), Eveline Cowley-Eland (CHE) en Grytsje Veltman (Wereldvrouwen).

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie