Afbeelding
Gemeente Ede

Lindeboom in Otterlo ter ere van twee eeuwen gemeente Ede

8 maart 2019 om 16:02 lokaal

OTTERLO Leerlingen van de Ericaschool uit Otterlo plantten vrijdag samen met wethouder Hester Veltman een lindeboom in Otterlo. Eind vorig jaar werd er ook al een lindeboom in Lunteren geplant. Het planten van de bomen hoort bij een reeks activiteiten ter ere van het 200 jaar bestaan van de gemeente Ede.

Wethouder Hester Veltman: ,,200 jaar gemeente Ede is een mooie aanleiding om dit stukje geschiedenis weer even tot leven te brengen. We planten lindebomen omdat deze al eeuwen lang worden gebruikt bij het verfraaien van (verzamel)plaatsen. Mooi dat we op deze wijze aandacht kunnen geven aan het verleden van onze gemeente."

SPEER Tussen 1812 en 1817 waren Lunteren, Otterlo, Bennekom en Ede aparte gemeentes. Met ingang van 1 januari 1818 gingen deze vier gemeenten samen op in één gemeente: de Gemeente Ede. In voorbereiding op deze samenvoeging werd er in die periode een wapen toegekend: een vrouw die steunt op een Bijbel en in haar hand een speer vasthoudt, met daar bovenop een vrijheidshoed. Het wapen is (gestileerd) nog altijd te zien in het logo, op het briefpapier en in de gemeentevlag.

ACTIVITEITEN Ter ere van het 200 jaar bestaan organiseert de gemeente Ede een reeks activiteiten. Het planten van de lindebomen in de vier voormalige gemeenten is hier onderdeel van. Daarnaast wordt gewerkt aan een lesbrief voor scholen en een boek over de gemeente Ede en het gemeentewapen. Ook komen er diverse panelen binnen de gemeente met daarop informatie over het gemeentewapen. 

LINDEBOMEN ,,We hebben gekozen voor lindebomen omdat het een boom is die al eeuwenlang gebruikt wordt bij feesten, als verfraaiing of bij verzamelplaatsen in het dorp. Daarnaast wordt de boom vaak gebruikt bij speciale gelegenheden, zoals de inhuldiging van onze koning. Het is een mooie, blijvende herinnering want de lindeboom kan heel oud worden."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie