Ellen Heitmeijer en Diana Kalfs bij de lievelingsboom van Henny op landgoed Kernhem. ,,Zo is ze er toch een beetje bij.
Ellen Heitmeijer en Diana Kalfs bij de lievelingsboom van Henny op landgoed Kernhem. ,,Zo is ze er toch een beetje bij." Stichting Festival Pure Passie

Pure Passie verder zonder Henny Schaap

22 maart 2019 om 06:23 lokaal

EDE Ze noemden zich gekscherend 'Jut en Jul': Henny Schaap, kort, Ellen Heitmeijer, lang. Bedenkers, kartrekkers van Festival Pure Passie in Ede en hartsvriendinnen. Na het plotselinge overlijden van Henny Schaap, begin 2018, moet Jul verder zonder Jut. Met steun van de andere vrijwilligers van het festival gaat ze door. Want de vijfde editie moet in juni 2020 een groot feest worden, ter ere van Henny.

Mathilde van Ravensberg

Op 25 augustus 2018, de dag dat het eerste lustrum van Festival Pure Passie had moeten plaatsvinden, hielden de vrijwilligers een herdenking. Bij de lievelingsboom van Henny op landgoed Kernhem. ,,We hebben een bloemenkrans gemaakt en die om 'haar' boom gelegd", vertellen Ellen Heitmeijer en Diana Kalfs. ,,Daarna hebben we pannenkoeken gegeten in Pannenkoekenhuis Kernhem. Daar zat Henny ook graag. Een dag helemaal ter nagedachtenis aan haar. Toen hebben we wel wat traantjes gelaten."

Henny Schaap overleed op 31 januari 2018, plotseling, aan een hersenbloeding. Ze werd maar 53 jaar oud en liet een gezin achter. Festival Pure Passie, een buitenfair op landgoed Kernhem, was haar levenswerk. De olijke Edese had een grote fantasie om te creëren. Organiseerde al jaren uitgebreide snuffelmarkten op de Vrije School in Ede. Maar ze broedde al lange tijd op iets groters, voor heel Ede. Tot ze in 2013 via een wederzijdse vriendin Ellen Heitmeijer ontmoette. ,,Ik kende Henny niet, maar we hadden direct een klik", blikt Heitmeijer terug.

,,We zagen zo'n festival vooral samen zitten. Ik denk niet dat ik het alleen zo groots had aangepakt. En Henny ook niet, zei ze altijd. Maar samen zijn we gewoon gaan bouwen aan het festival. Eigenlijk wisten we weinig van elkaar. We leerden elkaar kennen tijdens al die uren dat we samen in de auto zaten, om de standhouders te bezoeken, om te kijken welk entertainment we zouden inhuren. We waren selectief hoor, wilden precies weten wie we in huis haalden. Die eerste editie, we hebben zoveel gedaan daarvoor, ik woonde op een gegeven moment bijna bij Henny."

De twee waren samen kartrekkers van Pure Passie, andere vrijwilligers haakten aan, zoals Diana Kalfs. ,,Jullie waren een super duo", zegt ze tegen Heitmeijer. ,,Henny was het grote brein, ik regelde de praktische zaken. We vulden elkaar aan", reageert 'Jul' van het illustere duo bescheiden.

Editie één van het festival, augustus 2014, de dames hebben nog een mooie anekdote: Schaap was de avond en nacht daarvoor zo druk bezig geweest met de laatste dingetjes, dat ze zich versliep op de bewuste ochtend van het festival. ,,We hebben haar wakker moeten bellen. Tjonge jonge wat kon ze die organisatie maar moeilijk loslaten."

PERSOONLIJK Hoe druk Schaap en Heitmeijer ook altijd zijn geweest met het festival, ze wilden het liefst in de luwte blijven. Te veel aandacht rond hun persoontje hoefde niet. En zo wisten misschien niet eens zoveel mensen wie er toch zat achter het succesvolle festival. De eerste editie trok ondanks de enorme regen, zo'n tweeduizend mensen. Editie vier, in 2017, had maar liefst twintigduizend bezoekers. Heitmeijer: ,,We hebben zoveel avonturen samen meegemaakt. Uit het niets werden we vijf jaar geleden eigenlijk aan elkaar gekoppeld en zijn in korte tijd beste vriendinnen geworden. Ik mis mijn maatje, mijn zielsverwant."

Hoewel verslagen door het overlijden van hun kartrekker, was het team van vrijwilligers van Pure Passie ervan overtuigd dat het festival door moest blijven gaan. Ook ter ere van Schaap. Maar voor de editie van 2018 was alles nog te vers. ,,Dan leek het net alsof de wereld gewoon zou doordraaien zonder Henny." De gedachte aan juni 2019 kwam op. ,,We wilden al weg uit de Heideweek omdat augustus een hele drukke festivalmaand is." Maar de afgelopen maanden bleek het een behoorlijke organisatie om alle eigendommen juridisch op hun naam te krijgen.

,,Daardoor konden we ons onvoldoende richten op de organisatie van een nieuw festival. We weten hoeveel werk het is. We willen de kwaliteit bieden die we gewend zijn. Dat lukt ons niet meer voor juni", vertelt Heitmeijer. ,,De standhouders die zich al hadden aangemeld voor dit jaar, toonden begrip voor het uitstel. We kennen alle kraamhouders persoonlijk. We hebben ze de situatie uitgelegd. Zonder uitzondering hebben ze allemaal aangegeven er volgend jaar bij te zijn. Een aantal zei zelfs dat ze dan extra willen uitpakken."

Inmiddels heeft Heitmeijer aan haar overbuurvrouw Diana Kalfs een goede rechterhand. ,,Ik ben geen nieuwe Henny", lacht deze. ,,Maar de klik is er tussen ons. Naast buurvrouwen worden we nu ook goede vriendinnen."

ZAAGSELTOILET ,,We zijn net begonnen met de voorbereidingen voor 2020. Het wordt spectaculair", glimmen ze. Van het concept dat Schaap ook zo aanhing, een festival zonder toegangsprijs en daardoor toegankelijk voor iedereen, wijken ze geen millimeter af. Hun inzet is volledig vrijwillig. De begroting krijgen ze rond door de verhuur van kramen, een kleine subsidie van de gemeente Ede, enkele sponsoren en, daar zijn ze heel trots op, door de 'Pipiwagen'. Deze duurzame toiletwagen hebben de vrijwilligers zelf gebouwd. Het idee kwam ooit van Kalfs. Zij zag op een ander festival een klein zaagseltoilet en vond dat helemaal passen bij de duurzame filosofie van Pure Passie.

,,Jullie vonden het eerst maar niets", lacht ze. ,,Op het eerste festival mocht ik het zaagseltoiletje helemaal achter op het veld zetten." ,,Het bleef veel frisser dan de dixi's. Toen waren we om", grinnikt Ellen. De Pipiwagen is een omgebouwde Pipowagen met vier zaagseltoiletten. De vrolijke kar is zo succesvol dat deze wordt verhuurd op andere festivals en zorgt voor een leuke verdienste. Dit besteedde de stichting de afgelopen jaren aan de inkoop van entertainment voor op het festival. Al hun vrijwillige inzet verdient zich in een klap terug met een geslaagde Pure Passie. ,,Die dag voelt zo rijk. Al die mensen die zo genieten", vertelt Heitmeijer. Kalfs ontmoette op één van de edities een buitenlandse man. ,,Hij zei: 'Mevrouw, ik ben u zo dankbaar. We hebben een uitkering en kunnen geen uitjes betalen. Maar hier kan ik een keer per jaar zomaar rondlopen en genieten'. Zo'n reactie raakt me nog", zegt ze.

VRIJWILLIGERS Inmiddels staat de datum voor de vijfde editie bijna vast: het wordt 20 of 27 juni 2020. Het team kan nog versterking gebruiken. Wie het leuk vindt om als vrijwilliger mee te werken kan zich melden via de site. Alle informatie over de jubileumeditie is binnenkort te vinden op www.purepassie.nu of via Facebook/FestivalPurePassie.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie