'Terugkeerder' Marinus Jacobs voor zijn gerenoveerde woning.
'Terugkeerder' Marinus Jacobs voor zijn gerenoveerde woning. Mathilde van Ravensberg

Renovatie Kolkakkerweg 'geslaagd'

9 april 2019 om 09:32 lokaal

EDE Minder dan de helft van de bewoners van de Kolkakkerweg in Ede keert terug in de oude woning. Dat meldde Woonstede bij de oplevering van het eerste complex gerenoveerde woningen in de Kolkakkerbuurt, afgelopen week. Marinus Jacobs is 'een terugkeerder' en hij vindt 'deze renovatie veel beter geslaagd dan de vorige'. Hij weet dat sommige van zijn oude buren nu spijt hebben dat ze niet terugkomen.

Mathilde van Ravensberg

Frisse rode daken, fleurige okergele kozijnen, een blinkende nieuwe buitenmuur. De eerste aanblik van de gerenoveerde Kolkakkerweg in Ede is kleurrijk. De oude scheefgezakte huisjes van het authentieke tuindorp lijken wel als nieuw. Met deze renovatie wil Woonstede het historische aanzicht van het tuindorp behouden. De renovatie is de eerste fase in de vernieuwing van de Kolkakkerbuurt.

NIEUWBOUW De oude volksbuurt met 163 sociale huurwoningen gaat de komende jaren volledig op de schop. Woonstede renoveert eerst vijftig woningen aan de Kolkakkerweg, daarna volgt sloop en nieuwbouw van de rest van de wijk. De eerste huizen zijn al gebouwd in 1921 en hebben in de loop der jaren al heel wat renovaties ondergaan. De laatste renovatie was slecht, vertelt bewoner Jacobs (72). Plafonds zakten scheef, de kelders bleven vochtig.

ANGST Jacobs weet dat bij diverse bewoners aan het renovatiestraatje de angst er flink in zat dat Woonstede de woningen weer een beetje zou oplappen. Dat zou kunnen verklaren waarom slechts zestien huishoudens terugkeren in hun oude woning. Dertien huizen aan de Kolkakkerweg krijgen een zogeheten zij-instromer, iemand uit een andere straat van de Kolkakkerbuurt. De overige 21 huizen zijn voor nieuwe huurders, zo meldt Woonstede. Jacobs kreeg afgelopen week de sleutel van zijn woning. Hij kwam wel terug op de plek waar hij al sinds 1973 woont.

,,Woonstede bleek goed te willen luisteren naar wat de mensen wilden, dat gaf me wel vertrouwen", vertelt hij. Een goede keuze, zo bleek. Trots geeft hij een rondleiding door de woning, waar de wanden nat zijn van de gele muurverf. Een nieuwe open keuken, met inductiekookplaat, want alle huurwoningen in de Kolkakkerbuurt gaan van het gas af. Fonkelnieuwe badkamer en toilet. Rechte deurposten en kozijnen. ,,Ik heb al diverse oude buren gesproken die nu spijt hebben dat ze niet terugkomen", zegt hij.

CASCO Dit keer pakte de verhuurder het grondiger aan. De woningen moeten wat betreft comfort en duurzaamheid bijna gelijk zijn aan de nieuwe woningen, vertelt programmaregisseur Frenck Megens. Kosten: 120.000 euro per woning. Dit is ongeveer hetzelfde bedrag dat Woonstede straks kwijt is voor een nieuwbouwwoning in dezelfde buurt, exclusief de grond. De woningen werden voor de renovatie gestript tot casco.

Er werd een nieuwe buitenmuur met isolatie aangebracht van een gezaagde steen in de kleur dichtbij de oorspronkelijke steenkleur. In het metselwerk zijn oude details meegenomen, wijst Megens: verticale gemetselde lijsten boven de deuren en kozijnen, verspringende randen op de hoeken. Ook de kleuren van de kozijnen en de daken zijn zoals deze vroeger waren. Om het groene aanzicht van het Tuindorp te behouden, plant Woonstede groene hagen om de voortuinen. De woningen zijn allemaal gasvrij en aangesloten op het warmtenet van Warmtebedrijf Ede. Voor de zomer moet de hele renovatie zijn afgerond. De intentie is rond het einde van dit jaar te starten met de sloop.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie