Van links naar rechts: burgemeester Verhulst, dochter Janny van meester De Graaf en (klein)dochters
Van links naar rechts: burgemeester Verhulst, dochter Janny van meester De Graaf en (klein)dochters Freek Wolff

De Valk loopt uit voor Meester De Graafplantsoen

19 april 2019 om 14:14 lokaal

DE VALK Familieleden, kinderen en personeel van de basisschool, oud-leerlingen en veel inwoners van De Valk waren erbij toen burgemeester René Verhulst donderdagmiddag het doek van het bord trok. Daarmee werd de tekst zichtbaar: Meester De Graafplantsoen, onderwijzer 1945-1984 School met de Bijbel te De Valk.

Freek Wolff

Het bord staat aan een mooi aangelegd parkje langs de Hoge Valkseweg, met vers gepote beplanting en een kronkelpaadje door het midden. Verhulst wees erop dat de plek goed past in de groene omgeving van het dorp. ,,Het mooiste is dat dit door de inwoners zelf is aangelegd: Wilco Snellen en de mensen van de groencoöperatie. Op initiatief van het comité met Arjan de Jager om de naam van de bekende leerkracht te kiezen."

EMOTIONEEL De oudste dochter van de onderwijzer is Janny de Graaf. Zij liet weten dat ze emotioneel was geraakt toen ze vernam dat er een plantsoen naar haar vader werd vernoemd. Ze bedankte in het bijzonder Arjan de Jager, Bart Hazeleger en de groencoöperatie.

Meester De Graaf was geboren op Goede Vrijdag 14 juni 1922 in Emst en op 1 juni 1945 begon hij als onderwijzer in klas vijf. ,,Zijn eerste schooldag verliep dramatisch, omdat hij een lekke band kreeg, ver moest lopen en veel te laat op school arriveerde. Hij kwam in de kost bij de weduwe Aaltje Schreuder. Zij kon voortreffelijk koken, gezien hij in tien jaar nooit een aangebrande maaltijd heeft gekregen."

De Graaf ontmoette Ria Donselaar in De Valk, de vrouw die zijn echtgenote werd. Ze betrokken het grote meestershuis en hij werd ook schoolhoofd van de hervormde school in De Valk. De Graaf gaf les in de groepen zeven en acht, deed de administratie, leidde de jongerenvereniging en kreeg de opdracht tot een plan van een nieuw schoolgebouw. Dat laatste duurde maar liefst vijftien jaar, maar wel was er een primeur, omdat de oude school werd verbouwd tot gymzaal.

FIETSPAD De Graaf ontwikkelde een vriendschap voor het leven met de familie Van de Top. Hij was lid van de hoofdenclub van basisscholen en als gemeenteraadslid spande hij zich vanaf 1974 tot 1982 onder meer in voor aanleg van een fietspad langs de weg van Ede naar Wekerom.

,,Hij was altijd in de weer om ouders over te halen om hun kinderen naar de Valkse school te laten gaan, want het leerlingenaantal was uitermate belangrijk voor het voortbestaan. Ook was het van belang dat er bekwame onderwijzers en onderwijzeressen op school kwamen. Als er onderbezetting was, werd dit innovatief opgelost door kamers beschikbaar te stellen in ons eigen huis. En mijn moeder werd oppas bij eventuele kinderen. Zij gaf zelf ook naai- en handwerkles op school."

OPGENOMENMeester De Graaf paste volgens dochter Janny prima in De Valk. ,,Hij kende iedereen, voelde zich thuis, gewaardeerd en daadwerkelijk opgenomen in het dorp. Hij had veel respect voor de daadkracht en de samenwerking in De Valk. Mijn vader schreef zelf concluderend: 'Ik genoot van de gouden vrijheid in De Valk'."

De officiële opening van het het Meester De Graafplantsoen in De Valk.
De officiële opening van het het Meester De Graafplantsoen in De Valk.
Veel inwoners van de Valk woonden de opening van het Meester De Graafplantsoen bij.
De officiële opening van het het Meester De Graafplantsoen in De Valk.
De officiële opening van het het Meester De Graafplantsoen in De Valk.
De officiële opening van het het Meester De Graafplantsoen in De Valk.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie