Herfst op landgoed Kernhem
Herfst op landgoed Kernhem Archief BDUmedia/Dick Klein Geltink

'Nieuwe visie Landgoed Kernhem bijna rond'

21 april 2019 om 07:30 lokaal

EDE De gemeente Ede werkt met 24 partners aan de visieontwikkeling Landgoed Kernhem. ,,Het visiedocument is bijna gereed," stelt het college van burgemeester en wethouders. Het wil een gedragen visie krijgen op basis waarvan sturing kan worden gegeven aan het behoud en ontwikkeling van het landgoed als één van de cultuurhistorische parels van Ede.

Jan de Boer

Tijdens de werksessies worden ideeën gedeeld, standpunten uitgewisseld en ontstaan er gezamenlijke beelden. Er is volgens het college overeenstemming over doel en aanpak, de kaders en de hoofdopgaven van de visie.

B. en W. schrijven: ,,Het belang van een gezonde toekomstbestendige bedrijfseconomische ontwikkeling zowel voor het landgoed als ook voor de pachters, wordt langzaamaan onderkend. Een deel van de deelnemers vreest dat het streven naar een gezonde bedrijfseconomische ontwikkeling zal leiden tot grootschalige commerciële ontwikkelingen op het landgoed. Dat is niet aan de orde omdat het niet aan de samen opgestelde kaders voldoet."

Over een toekomstbestendige invulling van het voormalige tuincentrum Kalverkampweg 3 verschillen de meningen. Bij een aantal partners leeft er een wantrouwen jegens de gemeente en ook jegens de ontwikkelaar Murry Grey uit Renswoude. ,,Dat is gaandeweg de jaren ontstaan en is niet in één keer weg te nemen. Openheid, transparantie, gehoord worden en de dialoog aangaan, kunnen helpen het vertrouwen te herstellen aldus het college.

Een deel van de werkgroep vindt dat de Kalverkampweg 3 'groen' moet worden (weide, voedselbos, natuur, tuin) en een deel ziet kansen voor een nieuwe ontwikkeling in een combinatie van ontmoeten, horeca en verkoop van lokale producten, educatie, tuinbouw en inzet van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hoe dat er fysiek uitziet, is nog niet bekend maar voorwaarde is, dat het moet passen bij de schaal en stijl van het landgoed, vindt het college. ,,We streven er wel naar om met de werkgroep tot een eensluidend advies voor de raad te komen."

Mail de redactie
Meld een correctie

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie