Helen van den Oever met haar gezin in Ella, Sri Lanka.
Helen van den Oever met haar gezin in Ella, Sri Lanka. PR

Edese in Sri Lanka tijdens aanslagen

8 mei 2019 om 11:50 lokaal

EDE De Edese Helen van den Oever was met haar gezin anderhalve week geleden op Sri Lanka, ten tijde van de bomaanslagen op kerken die het leven kostten aan 257 mensen. Ze wilde met het reizen haar kinderen een ander beeld van de wereld laten zien. ,,Maar dit beeld hadden we liever niet willen geven."

Danny van Zeggelaar

De vakantie begon zo goed voor Helen van den Oever en haar gezin op Sri Lanka. ,,We voelden ons bij aankomst al ontzettend welkom. We kregen van de reisorganisatie zo'n fantastische bloemenslinger, die je ook wel kent uit films. Dat je dan binnenkomt en dat mensen met orchideeën een krans voor je hebben gemaakt."

MOOIE MENSEN Twee weken zouden ze op pad gaan met een gids, het land door. ,,We waren eerst naar een kleinschalig guesthouse geweest, zijn naar restaurantjes geweest, hebben door de straten gelopen. Aardige mensen, mooie mensen, mooi gekleed. Wel heel warm. Alsof je de Burgers' Bush binnen komt."

PANIEK De sfeer sloeg om op de Eerste Paasdag, de dag van de aanslagen. Van den Oever was op dat moment in Negombo, waar een aanslag werd gepleegd op de Sint Sebastiaankerk. ,,'s Ochtends waren we nog bij een processie in een andere kerk. Fantastisch om te zien", zegt Van den Oever. Daarna gingen ze naar een lagune. ,,En toen we terugkwamen voor de thee kreeg onze gids een telefoontje. Ik dacht toen al: oh, er is iets gebeurd. Zijn gezicht stond op zorgelijk. Je denkt dan nog: er iets iets met zijn bus." Maar het bleek te gaan om de aanslagen. ,,We zijn in allerijl terug naar ons verblijf gebracht, daar stond de tv aan. Overal onderweg zag je mensen op straat naar de tv kijken. Je zag de paniek op de beelden."

GEEN CONTROLE En dat dus in dezelfde stad als waar Van den Oever was. ,,Je had gewoon op het verkeerde moment op de verkeerde plaats kunnen zijn", blikt ze terug. ,,Het voelt een beetje als..." Ze moet even nadenken. ,,Je hebt geen controle. Wij zijn hier in Nederland zó georganiseerd en denken in een soort maakbare samenleving te wonen en maken ons zorgen over het weer. Houd toch op. Tuurlijk, er waren spanningen daar. Maar het had ook in Bangkok, of Indonesië, of misschien wel Amsterdam kunnen gebeuren." Van den Oever wilde haar kinderen met reizen een ander beeld van de wereld laten zien. ,,Maar dit beeld gaven we liever niet. Daar praten we nu veel over. Het is hier zo goed en veilig."

AVONDKLOK De familie werd uiteindelijk teruggehaald naar Nederland. ,,Ik zei dat tegen onze gids, en die begon te huilen. Dat er een regering is die besluit om haar inwoners terug te halen en naar je omkijkt. Van de vakantie hebben wij niet meer genoten. Er was een avondklok, dus we moesten op tijd terug zijn. Drukke plekken moest je vermijden. We gingen naar een voorstelling in een kerk, en dan kijk je waar de nooduitgangen zitten. Maar je moet je ook niet angstig laten maken. Dan kan je net zo goed de hele dag binnen blijven."

Ze wil nog wel graag een keer terug. ,,Het is zo mooi en de mensen zijn geweldig. En ik gun het de inwoners. Zij zijn afhankelijk van het toerisme."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie