Vlnr: William, Herman Prangsma en Alan Geensen op locatie bij de Edese schapen.
Vlnr: William, Herman Prangsma en Alan Geensen op locatie bij de Edese schapen. Freek Wolff

'We mogen trots zijn op het schaapscheerdersfeest'

17 mei 2019 om 06:21 lokaal

EDE Geblaat op de Edese heide, want dit voorjaar zijn veel lammetjes geboren, zodat de twee kuddes van Henk en Aart van de Brandhof nu zo'n zevenhonderd schapen tellen. Zaterdag 8 juni is het tijd voor het traditionele schaapscheerdersfeest.

Freek Wolff

,,Dit is een mooi stuk lokaal bezit en ik heb de ambitie om de schapen dichter bij de Edese bevolking te brengen. We mogen er heel trots en zuinig op zijn. Ik vind dat alle Edenaren toch op z'n minst één keer bij het scheerdersfeest moeten zijn geweest. Het is zo mooi om te zien hoe vakkundig die scheerders te werk gaan, want ze leggen die dieren in de houdgreep op de rug en scheren ze in hoog tempo. Het is een feestelijke dag met allerlei activiteiten", zegt Alan Geensen van de stichting Vrienden van de Edese Schaapskudden.

Het bestuur van de stichting Edese Schaapskudden zorgt ervoor dat de kudden in stand blijven. Hiernaast bestaat de stichting Vrienden Edese Schaapskudden die in werkgroepen de randvoorwaarden faciliteren: bijvoorbeeld voor het scheren of de promotie.

VRIENDENCLUB Herman Prangsma is bestuursvoorzitter van de Vrienden. Hij loopt reeds vanaf zijn jongensjaren om de Edese schaapskudden, omdat zijn vader en hij als boer altijd al in de directe omgeving woonden. ,,Eerst verzorgde ik technische zaken bij de gewone stichting, later ben ik de vriendenclub gaan leiden. Er zijn veel vrienden, maar die zijn niet als leden geregistreerd, want er bestaat geen contributieplicht. Wel kun je donateur worden. Elke bijdrage is welkom. Bovendien is er een adoptiedag van schapen, waar zo'n zestig bedrijven op inspelen."

ERFGOED Prangsma wijst erop dat er tijdens de lammetjesweekenden per kudde zo'n duizend man komt kijken. Hij vindt de Edese schaapskudden een stuk lokaal cultureel erfgoed. ,,Het is belangrijk voor de hei, eigen bevolking en de toerist. We hebben bovendien een zeldzaam ras in huis: het Veluwse Heideschaap."

William Koremans is hoofd van de schaapscheerdersdag. Hij vertelt dat een man of dertig dan met de hand aan de slag gaat, al is er ook een demonstratie elektrisch scheren. Tevens is er een grote markt met ambachten en streekproducten. ,,Bezoekers kunnen kijken naar een roofvogelshow en kinderen kunnen hun hart ophalen aan activiteiten, zoals een draaimolen en de mogelijkheid om je te laten schminken. De dansgroep Felue komt dansen en de band Blue Motion zal muziek maken. Leden van scouting gaan broodjes bakken, terwijl een ijzersmid een demonstratie geeft van zijn ambacht, net als mensen van de Trapakkers." De wol wordt tijdens de scheerdersdag aan geïnteresseerde dames gegeven. Wat overblijft gaat naar een afnemer die het naar China transporteert. Dit levert de stichting geen geld op.

MAALTIJD De scheerdersdag wordt afgesloten met een traditionele maaltijd in de schaapskooi, waar zoute vis, aardappelen en jus op het menu staat. Als toetje wordt rijstepap met bruine suiker gegeten. ,,Dat is altijd een geweldige happening en volledig gesponsord door Juffrouw Tok . Een betere buurvrouw kunnen we ons niet wensen", legt Prangsma uit.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie