Afbeelding
Gemeente Ede

Nieuwe lokale producten dankzij masterclass

21 mei 2019 om 15:36 lokaal

EDE Het aantal consumenten dat streekproducten koopt, groeit hard. Alleen al in de gemeente Ede is dit aantal toegenomen van 58 procent in 2013 naar 83 procent in 2018. Dat meldt de gemeente Ede in een persbericht. Steeds meer boeren willen voor een goede prijs duurzaam produceren, en gaan hun producten in de directe omgeving verkopen. Elf van deze boeren presenteerden vrijdag 17 mei hun nieuwe producten en concepten voor de lokale markt tijdens het feestelijke slotevent van de Masterclass 'Produceren in de Korte keten'.

De boeren presenteerden tijdens het slotevent hun nieuwe producten, zoals rauwmelkse lokale kefir, 'happy farmlife' geschenkdozen van eieren, droge worst van stierkalveren en vertical farming van kiemgroenten en kruiden. De jury, bestaande uit wethouder Aart de Kruijf (gemeente Barneveld), Niels Snoep (relatie- en innovatiemanager Food & Agri, Rabobank), Patrick Driessen (Pulsar Network Capital) en Henk Kievit (lector op oa Social Venturing Entrepreneurship, CHE) was unaniem enthousiast. ,,De concepten zijn stuk voor stuk onderscheidend en een aanvulling voor de lokale markt", aldus Henk Kievit.

LOKAAL VOEDSEL Tijdens de serie masterclasses hebben de boeren geleerd hoe ze hun producten lokaal aan de consument kunnen verkopen en welke stappen hiervoor nodig zijn. Jan Willem van der Schans van Wageningen Economic Research heeft de groep begeleid. Hij legt uit: ,,Op dit moment verkopen de meeste Nederlandse boeren hun producten via de lange voedselketen, dat wil zeggen dat er veel schakels zitten tussen de boer en de consument. In de korte keten is er direct contact tussen boer en consument, of hooguit met één tussenstap. Dat heeft veel voordelen: Consumenten weten precies waar hun eten vandaan komt en kunnen makkelijker kiezen voor voedsel van hoge kwaliteit. Boeren krijgen een eerlijke prijs en kunnen hun productie beter afstemmen op de vraag van de consument."

DEELNEMERS De deelnemers waren enthousiast over de Masterclasses. Jaco Kuiper, Milligreens: ,,De masterclasses hebben mij erg geholpen in het ontwikkelen van mijn concept, door de kennis van experts van de WUR, het leren nadenken over de klant en vooral het uitwisselen van ervaringen met elkaar." Erik van Veldhuisen (Kip van de boer): ,,Samenwerking is de kracht van de masterclasses. Wij als boeren willen sowieso met elkaar verder werken!"

De masterclass werd aangeboden door de gemeenten Ede en Barneveld, LTO Gelderse Vallei, WUR en Coöperatie Boerenhart en wordt gefinancierd door de Provincie Gelderland met geld uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie