Afbeelding
Theo Beumer

Historische vliegtuigen tijdens airshow Wings of Freedom

31 mei 2019 om 11:56 lokaal Wings of Freedom

EDE Vier dagen staat aan De Kade in Ede herinneren, herdenken en vieren van de bevrijding centraal. Met een gevarieerd programma voor jong en oud organiseert de stichting Jan Hilgers Memorial Airshow van woensdag 21 tot en met zaterdag 24 augustus het evenement Wings of Freedom. De voorverkoop start zaterdag 1 juni. 

Tijdens het evenement zijn historische vliegtuigen, voertuigen en kampementen aanwezig.

AIRBORNEREGIO De afsluitende Airshow op zaterdag 24 augustus is een van de eerste activiteiten in een reeks van herdenkingen en vieringen in de Airborneregio. Deze zijn onderdeel van het project Gelderland Herdenkt: 75 jaar vrijheid.

BETROKKENHEID Voorzitter Schoonderbeek: ,,We zijn diep onder de indruk van de warme betrokkenheid van de provincie Gelderland, vfonds en de gemeente Ede. Ook veel instanties, partners, bedrijven en vrijwilligers ondersteunen het initiatief van onze stichting. Wij kunnen met al die hulp een Airshow organiseren die nog nooit in Nederland is vertoond."

OVERTREFFEN Piloten en militairen uit Engeland, Amerika, Canada en voor het eerst ook uit Duitsland zijn erbij. Het is de derde Airshow die de stichting organiseert. Beide vorige edities, in 2010 en 2015, waren een succes. Ter ere van 75 jaar vrijheid wil de organisatie de voorgaande Airshows overtreffen. ,,Daarom komt er nu een vierdaags evenement met veel aandacht voor het belang van de bevrijding toen en de – nooit vanzelfsprekende – vrijheid nu."

KAMPEMENTEN De re-enactment kampementen op het evenemententerrein brengen bezoekers terug in de tijd. Geallieerde en Duitse kampementen zijn nagebouwd en er is een tankbaan. Ook voor kinderen is er van alles te doen. Donderdag is de Stichting Hoogvliegers met veel vrijwilligers aanwezig om zieke kinderen een onvergetelijke dag te bezorgen. 

FLIGHTSIMULATORS Bezoekers kunnen verder een kijkje nemen bij de diverse professionele flightsimulators van zowel de F-104 als ook de F16. ,,In de entourage van een tijdelijk
Tweede Wereldoorlog vliegveld zijn bezoekers op woensdagavond getuige van een uniek spektakel: een openluchttheater met re-enactment. De film A bridge to far, hoe kan het ook anders, staat op de filmrol."

Bezoekers kunnen vanaf 1 juni tickets kopen op www.vliegshowede.nl. Voor alle dagen geldt een maximum aantal bezoekers. Op de website staat het volledige programma (onder voorbehoud) en praktische informatie over het evenement.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie