Afbeelding
Stationsinfo

Geen onderstation in de Lunterse dorpskern

7 juni 2019 om 08:16 lokaal

EDE Op de D66 na stemde de Edese gemeenteraad tegen het plan om de bouw van een onderstation voor de stroomvoorziening in de nabijheid het Lunterse historische oude station mogelijk te maken. Het Edese college van burgemeester en wethouders zal naar een nieuwe oplossing moeten zoeken voor de stroomvoorziening.

Jan de Boer

Door de groei van het aantal reizigers op het kippenlijntje wil Connexxion nieuw treinmaterieel gaan inzetten. Omdat de treinen langer zijn, is meer stroom nodig. Uit een analyse blijkt dat er een knelpunt optreedt bij station Lunteren. Daarom moet daar een nieuwe elektriciteitsvoorziening gebouwd worden. Dat leidde tot veel protesten bij de Lunterse bevolking, ook vereniging Oud Lunteren was niet blij met de plek van het nieuwe onderstation.

NIET GECHARMEERD Twee weken geleden al bleek de Edese gemeenteraad niet gecharmeerd te zijn van de plannen. Wethouder Peter de Pater kreeg veel huiswerk mee van de gemeenteraad. Een amendement van Theo Folmer (SGP) en Gert-Jan Koster (GemeenteBelangen), waarin het college werd opgedragen een nieuw beeldkwaliteitsplan te maken en samen met ProRail het gesprek met de omwonenden en bezwaarmakers nog eens aan te gaan haalde het niet.

ONDERSTATION Een alternatief van een onderstation in de buitenkern van Lunteren vinden de meeste partijen de beste oplossing. In een stemverklaring zei Gabriëlle Hazeleger (GemeenteBelangen) dat haar partij na lang wikken en wegen  genoodzaakt was om tegen de plannen te stemmen. Sjoerd Bakker (VVD) vond dat de discussie in de basis al was ontspoord. ,,Op het moment dat de provincie de opdracht gaf, had er voorafgaand al een onderzoek naar de komst van langere treinen moeten plaatsvinden."

Harry van Huijstee (PvdA) concludeerde uit een memo dat het onderstation ook ten zuiden van de dorpskern van Lunteren kan worden gesitueerd. ,,Laten we die optie goed uitwerken." Volgens Bram van der Beek (ChristenUnie) heeft ProRail te weinig door de bril van de bewoners gekeken. ,,ProRail moet serieus naar een locatie tussen Lunteren en Ede kijken." Theo Folmer (SGP) verklaarde dat zijn partij tegen stemt, omdat het in zijn ogen noodzakelijke amendement het niet haalde. Anne-Jan Telgen (CDA) vroeg zich af hoe het kan dat een 'heel half' dorp, de gemeente Ede en ProRail zo met elkaar overhoop kunnen liggen over het onderstation. ,,Wij zijn er niet van overtuigd dat het ingediende plan de beste locatie is voor het onderstation."

BETERE OPLOSSING Peter van Leusden (GroenLinks) vond dat een onderstation nodig is, maar wel buiten de bebouwde kom van Lunteren. ,,Lunteren verdient een betere oplossing." Ruben van Druiten (BurgerBelangen) vroeg zich af of het zittende college van burgemeester en wethouders nog wel draagvlak heeft. Voor Stephan Neijenhuis (D66) stond de noodzaak van een onderstation vast. ,,Wij begrijpen de bezwaren van de omwonenden, maar alternatieven zoals inperking van de treindienst of het zoeken van een kostbare locatie buiten Lunteren vinden wij niet proportioneel."

Mail de redactie
Meld een correctie

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie