Afbeelding
Archieffoto - ZHZActueel.nl

Misdaad in Ede: iets meer inbraken en geweld

12 juni 2019 om 11:55 lokaal

EDE In de gemeente Ede is vorig jaar 430 keer een melding gedaan een inbraak in een woning. Daarmee is het aantal woninginbraken sinds 2014 afgenomen, maar wel iets gestegen ten opzichte van 2017. Dat blijkt uit het jaarrapport van het basisteam van de Edese politie, dat onlangs naar de Edese gemeenteraad is gestuurd.

Danny van Zeggelaar

Het aantal woninginbraken is volgens de politie de laatste jaren substantieel gedaald, zo blijkt uit het landelijke beeld. Ook in Ede is een daling waar te nemen. Waren er in 2014 nog 473 inbraken of pogingen daartoe, vorig jaar waren dat er 430. Het zijn er daarmee wel iets meer dan in 2017, toen er 411 pogingen of daadwerkelijke inbraken waren. In de jaren voor 2014 waren aantallen van bijna 1.000 woninginbraken nog geen uitzondering.

MOEILIJK OPLOSSEN Eenvoudig om een woninginbraak op te lossen is het niet, zo blijkt. De Edese rechercheurs wisten in 10,2 procent van de gevallen een dader te vinden, 44 keer. Dat is goed voor een ophelderingspercentage van 10,2 procent, onder het eigen doel van de politie van 11,5 procent. De meeste inbraken waren vorig jaar in Ede (342), gevolgd door Bennekom (45) en Lunteren (33).

Met name in Lunteren is het aantal inbraken vorig jaar fors gedaald, van 47 in 2017 naar 33 in 2018. In Ede steeg het aantal inbraken. Opvallend is dat in De Klomp het aantal inbraken van 1 naar 12 ging.

GEWELD Uit het jaarverslag blijkt ook, dat het aantal geweldszaken of zogenoemde High Impact Crimes (diefstallen, straatroven en overvallen) in 2018 wat is toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal geweldszaken (openlijk geweld, bedreiging en mishandeling) steeg van 332 naar 365, het aantal High Impact Crimes ging van 423 naar 436. De toename daarvan is volgens de politie toe te schrijven aan de stijging van het aantal woninginbraken, in het laatste kwartaal van 2018.

DRUGS Opvallend is ook dat vorig jaar 20 keer iemand werd betrapt op het rijden onder invloed van drugs of medicijnen, meer dan in de vier jaar daarvoor. Het aantal gevallen van rijden onder invloed van alcohol ging wat omlaag ten opzichte van 2017, maar blijft met 129 gevallen onverminderd hoog, zo blijkt uit het rapport.

RADICALISERING De politie heeft in het jaarverslag ook een hoofdstuk opgenomen over het thema radicalisering. Afgelopen jaar zei burgemeester Verhulst regelmatig dat hij graag meer wil weten over de terugkeer van jihadisten. In het jaarverslag meldt de politie dat het hele basisteam een cursus heeft gehad, maar worden geen cijfers genoemd. VVD en Burgerbelangen hebben inmiddels raadsvragen gesteld over dat thema. De partijen willen meer inzicht in de huidige situatie in Ede omtrent radicalisering en vragen zich onder meer af of de gemeente Ede genoeg middelen en mogelijkheden heeft om radicalisering aan te pakken.

Ook willen de partijen weten hoeveel inwoners er in beeld zijn, die mogelijk geradicaliseerd zijn of zijn teruggekeerd uit IS-gebied.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie