Ingrid van Veldhuizen met Robert, voor wie zij zorgverlener is.
Ingrid van Veldhuizen met Robert, voor wie zij zorgverlener is. Onbekend

Belevingspad Mooi Leven Huis

5 juli 2019 om 06:24 lokaal

EDE/BENNEKOM Een sponsorwandeling voor het goede doel, dat is wat Coachingrid doet op zaterdagochtend 28 september. De opbrengst gaat naar het realiseren van een 'belevingspad' bij het Mooi Leven Huis Ede, de plek die nu wordt gebouwd aan de Langhoven in Bennekom. Hier gaan 27 personen met een ernstige beperking en intensieve zorgvraag wonen.

Via de ondernemersgroep van Bewust Ede werd Ingrid van Veldhuizen dit voorjaar zorgverlener van Robbert. Hij is meervoudig gehandicapt, want de Edervener is doof, slechtziend en kan niet praten. Het zijn de gevolgen van een hersenvliesontsteking die hij dertien maanden na zijn geboorte kreeg.

,,Wel kan hij dingen duidelijk maken, of hij iets wel of niet leuk vindt. En in mijn werk als coach is mijn motto 'mensen helpen om stappen te zetten naar een plezieriger leven'. Tijdens mijn wandelingen gebruik ik heel vaak de zintuigen, om naar de vogels te luisteren en de schoonheid van het bos te zien. Om zo meer in balans te komen. Door Robbert besefte ik des te meer hoe belangrijk je zintuigen zijn."

SAMENSPRAAK Van Veldhuizen vertelt zeer gedreven over de zorgverlening die ze aan hem kan bieden. De jongeman gaat over een jaar wonen in het Mooi Leven Huis, een initiatief van de ouders van de bewoners om hier zorg op maat te bieden. Er is een samenwerkingscontract met stichting Philadelphia, terwijl de zorgverlening volledig in samenspraak gaat. Het is een nieuw woonconcept, waar familieleden volop bij betrokken worden en er geen sprake is van een dwingend zorgsysteem. Kernwoorden die hier centraal staan, zijn: uniciteit, vrijheid, grenzen, respect, veiligheid en verbinden. ,,In een Mooi Leven Huis staat de familie centraal. Waar het niet alleen gaat over anders willen zorgen, maar ook om de dilemma's die zich in elk leven afspelen. Het gaat om het aangaan van verbinding; het gehoord en gezien worden als kind, ouder, familie en professional."

En omdat de praktijk van Coachingrid nu drie jaar bestaat, bedacht de Edese om de twee 'werelden' van coaching en zorgverlening samen te brengen. Het plan is om een bijdrage te leveren aan een zogenoemde belevingspad in de tuin van het Mooi Leven Huis. ,,Zodat je daar kunt ervaren wat je zintuigen met je doen. Bijvoorbeeld door te voelen, ruiken of te proeven."

Het belevingspad is het idee van Van Veldhuizen. De route door de tuin zal divers van ondergrond zijn, met gras, steentjes, tegels, zand, water en geplaatste ornamenten waar wandelaars aan kunnen voelen. Eigenlijk is het een variant op het bekende snoezelen, gericht op prikkeling van de zintuigen, maar dan buiten.

De sponsorwandeling begint zaterdag 28 september om 10.00 uur. Hij start en eindigt bij De Langenberg, waar na afloop alle deelnemers door het pannenkoekenhuis een drankje aangeboden krijgen. Aanmelden kan via: info@coachingrid.nl / www.coachingrid.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie