Wethouder Peter de Pater (geheel rechts) met de kersverse vrijwilligers van Automobiel en Sylvia Soeterbroek.
Wethouder Peter de Pater (geheel rechts) met de kersverse vrijwilligers van Automobiel en Sylvia Soeterbroek. Freek Wolff

Vrijwilligers rijden ouderen met eigen auto's

2 juli 2019 om 16:36 lokaal

EDE 'Automobiel' is de naam van een nieuwe vervoersservice. Dertien vrijwillige chauffeurs rijden vanaf vandaag met hun eigen auto oudere en minder mobiele inwoners naar locaties als een dokter, winkel of een particulier adres.

Freek Wolff

Automobiel is een initiatief van Malkander, de vrijwilligersorganisatie die hierbij samenwerkt met de gemeente Ede. De automobilisten stellen hun eigen auto beschikbaar en rijden zelf als chauffeur. Ze ontvangen een vergoeding van dertig cent per kilometer van de degene die om de goedkope 'taxi' heeft gevraagd.

De inwoners die gebruik maken van deze nieuwe service betalen bovendien een abonnement van het luttele bedrag van vijftien euro per jaar, terwijl dit bedrag het eerste jaar wordt vergoed door de gemeente. Het coördineren en matchen tussen vraag en aanbod gaat via een geautomatiseerd softwaresysteem met een callcenter, gedaan door een organisatie in Tiel. In appjes wordt gecommuniceerd over de offerte van de reisprijs.

SUPERMARKT ,,Het is de bedoeling dat de ritten grofweg in de eigen regio plaatsvinden. Mooi is dat mensen die meerijden ook andere personen mee kunnen nemen als daar in de auto ruimte voor is, zoals familie of vrienden. Daar hoeven zij niks extra's voor te betalen. Het voordeel is dat er nooit wordt omgereden en dus rechtstreeks naar het doel rijdt. De chauffeur wacht nog maximaal een uur op iemand, als dat gewenst is. Zodat iemand weer terug naar huis gebracht kan worden. Dat is dus ideaal bij afspraken in het ziekenhuis of een bezoek aan de supermarkt", aldus Sylvia Soeterbroek, beleidsmedewerker van de gemeente.

VERTEGENWOORDIGER Van de dertien vrijwilligers komt er één uit Lunteren, twee uit Bennekom en de overige tien wonen in Ede. ,,Ik deed ander vrijwilligerswerk, maar door mijn gezondheid lukt dat niet meer. Ik kan geen zware klussen meer aan, maar ik kan nog wel vreselijk goed autorijden. Dus heb ik me hiervoor aangemeld. Dit lijkt me wel wat. Want ik was altijd vertegenwoordiger, dus de contacten met mensen ligt me ook wel", motiveert Bert Bootsman uit Bennekom zijn deelname.

EXPERIMENTEELS ,,Ik doe al jaren mee met het maatjesproject bij Malkander. Nu had ik me aangemeld voor de werkgroep van Automobiel. Samen hebben we dit project op de rails gezet en het is natuurlijk hartstikke mooi als je dit kunt doen. Autorijden vind ik heerlijk", aldus vrijwilliger Frans Marijnissen uit Ede.

,,We kunnen als gemeente achter de tekentafel iets verzinnen, maar vervolgens hoop je ook dat er mensen zijn die zo'n handschoen als deze op willen pakken. Het is hartstikke mooi als je die mensen dan vindt. Er zit iets experimenteels aan. Daarom horen we graag reacties hoe dit in de praktijk zal gaan", licht wethouder Peter de Pater toe.

Meer info over abonnementen, kosten en werkwijze is te vinden op: www.malkander-ede.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie