Herman Postma (links), Elmar Theune (midden) en wethouder Lex Hoefsloot (rechts)
Herman Postma (links), Elmar Theune (midden) en wethouder Lex Hoefsloot (rechts) Freek Wolff

Zonnepark op geluidswal A12

16 juli 2019 om 16:23 lokaal

EDE Er komt een zonnepark met panelen op een deel van de geluidswal langs de A12, ten westen van de wijngaard. Coöperatie ValleiEnergie (CVE) gaat dit burgerinitiatief met als doel om haar leden te ondersteunen bij het stimuleren en realiseren duurzame energie.

De gemeente Ede is eigenaar van de wal. Het college van burgemeester en wethouders stemde dinsdag in met het aangaan en ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst ter voorbereiding van het verlenen van een recht van opstal ten bate van een zonnepark op geluidswal A12. Er is een lengte van 800 meter aan wal beschikbaar, terwijl de hoogte twintig meter is. Er komen ongeveer 6500 panelen die samen 1,3 Megawatt aan energie opleveren. Er wordt een miljoen kilowattuur per jaar geproduceerd, voldoende voor ongeveer 325 huishoudens.

OBSTAKEL De plant Japanse Duizendpoot vertraagt het project nog ruim drie jaar voor een groot deel van de wal. ,,Deze woekerende plant is in staat om infrastructurele werken te ondergraven en de structuur te verslechteren. Als die afdoende is bestreden, kan de rest van de wal vol gelegd worden."

Elmar Theune, voorzitter van de coöperatie, wijst erop dat de natuurlijke biodiversiteit om en onder de panelen goed blijft of zelfs verbetert. ,,Want als de begroeiing zou verdwijnen, krijg je erosie op de wal. Dat wil je niet." 

GEEN WEERSTAND Bij informatiebijeenkomsten kreeg Theune geen signalen van weerstand tegen het project. ,,Dit is ook typisch zo'n plek die bijna nergens anders voor gebruikt kan worden." Er is ook uitgezocht of de panelen voor verblinding bij automobilisten zorgen. Dit blijkt niet zo te zijn. 

FINANCIEEL Wethouder Lex Hoefsloot is blij dat een coöperatie dit oppakt voor Edenaren, die financieel kunnen participeren in het project. De complete investering schommelt rond de twee miljoen euro, waarbij de coöperatie zoveel mogelijk lokale bedrijven in wil schakelen. Voor de zomer van 2020 moeten de eerste panelen er liggen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie