Géén Windmolen en Zonnevelden in Stadspark het Koekeltse Veld.

31 juli 2021 om 20:38 Lokaal Deel je nieuws

In 2017 is door de gemeenteraad van Ede de “Stadsvisie Ede Stad 2030” aangenomen. Voor bewoners is de Stadsvisie een document waarin zij kunnen lezen welke richting de stad de komende 10-15 jaar op wil en wat zij daarbij van de gemeente kunnen verwachten.

Daarin wordt o.a. geschreven over “ Stadspark het Koekeltse Veld” ten westen en zuiden van de wijk Veldhuizen, begrensd door de A30 en het spoor.

Te lezen valt o.a.: “Het Koekeltse veld is een groene long in de stad. Het wordt een multifunctioneel stadspark met een sterkere samenhangende structuur en identiteit waarbij groen de hoofdtoon vormt en beweging het bezoekersmotief is. Het landschap van de Vallei zal tot diep de stad binnen blijven dringen en ruimte bieden voor stadslandbouw, recreatie, sport en spel. De groene identiteit geeft de stad bovendien kansen voor klimaat en milieukwaliteit”

Sedert onze pensionering maken wij enkele malen per week een wandeling over de Dwarsweg en de Langekampweg. Daarbij genieten wij van de uitbundige bloemenzee op het talud van de A30 en de bermen langs de spoorsloot en wanen ons op die manier een uurtje heerlijk “buiten”, op loopafstand van ons huis.

In 2020 werden de mooie plannen voor het Koekeltse Veld  echter overhoop geschoten door het Energieplan. Met het argument dat voor het Koekeltse Veld voorlopig onvoldoende financiële middelen zijn, werd de ruimte van het Koekeltse Veld ingetekend met 3 nieuwe Bio-Centrale’s, Zonnevelden langs het talud van de A30, enkele “tijdelijke” Zonnevelden en een Windmolen.

De bomen langs het talud hebben juist een hoogte bereikt dat ze helpen het geluid van de A30 te reduceren, maar zullen moeten wijken voor Zonnevelden op het talud.

Maar er is geen enkele investering nodig om de bomen en planten op het talud te behouden, dus is het een drogreden om die daar te kappen en te vervangen door zonnepanelen. Gevolg daarvan is namelijk dat de bewoners van Veldhuizen weer een deel van het groen in hun  leefomgeving wordt ontnomen, terwijl in een grote gemeente als Ede voldoende alternatieven te bedenken zijn.

Wij ontkennen niet de noodzaak van energie-voorzieningen voor de gemeente Ede, maar het is al te makkelijk om de overlast op het bord van de bewoners van de wijk Veldhuizen-West te leggen, opdat de rest van de inwoners van de gemeente Ede daar dan lekker geen last van heeft. Hierbij is geen sprake van Algemeen belang maar van een bewuste keuze.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie