Zelfbewoningsplicht en opkoopbescherming in Ede, CDA-Ede is voor.

Lokaal Deel je nieuws

Mark Obbink, raadslid en woordvoerder wonen van CDA-Ede ziet de krantenkoppen over zelfbewoningsplicht ook voorbijkomen. In ruim 130 gemeenten ligt dit al op de bespreektafel.

“Momenteel is het alleen mogelijk om een zelfbewoningsplicht op te leggen aan de koper van een bouwkavel voor een nieuwbouwwoning. Door de oververhitte woningmarkt wordt instappen door de starters bijna onmogelijk gemaakt. De zelfbewoningsplicht voor bestaande koopwoningen staat dan ook hoog op de CDA agenda” zegt Obbink

Onderzoek heeft uitgewezen dat zelfbewoningsplicht voor bestaande koopwoningen juridisch nu al mogelijk is. Reden voor het CDA om ook in Ede een opkoopbescherming in te willen voeren voor bestaande woningen. Een bescherming die moet voorkomen  dat beleggers de bestaande en betaalbare koopwoningen opkopen en deze vervolgens duur gaan verhuren.

Obbink heeft namens CDA -Ede vragen gesteld aan de wethouder hierover. De wethouder heeft laten weten dat het van plan is dit jaar nog met een voorstel naar de raad te komen.  

Dat wordt tijd, want voor 1 januari 2022 wil het CDA zien dat dit geregeld is zoals in vele andere gemeenten in Nederland het geval zal zijn.

Hoe de opkoopbescherming er voor Ede precies uit komt te zien en voor welke gebieden/buurten dit gaat gelden is nog onduidelijk. Daarnaast zouden wij graag zien welke uitzonderingen er voor familieleden er gemaakt gaan worden. Dat moet nog allemaal uitgewerkt worden. Wij kijken uit naar het voorstel.

advertentie
advertentie