Ginkelse Heide
Ginkelse Heide Kees van der Sluijs

Ede in 2040: Meer huizen, minder groen, meer Randstad, minder Ede!

Lokaal Deel je nieuws

George Knottnerus, mijn held. Eén van de beste commentatoren van Ede.

In een heel verhelderend stuk veegt hij de vloer aan met de ‘omgevingsvisie Ede 2040’, de waanzin van een omgevingsvisie (na te lezen op ededorp.nl)

15.000 (!) woningen erbij in 18 jaar tijd, 50.000 extra inwoners, 20.000 extra auto’s. En een extra bedrijventerrein van 100 hectare. Hoezo hybride werken de nieuwe norm?!

En o ja, de natuur moeten we behouden. Want dat is uniek in Ede. 

Inderdaad: waar is B&W mee bezig? Deze toekomstvisie wil Ede NIET. Op deze manier gaat het unieke van Ede kapot. 

Wat is dan het unieke van Ede? Op je fiets stappen en binnen 10 minuten langs de koeien in de wei fietsen. Of met een kwartiertje ronddwalen op de grote stille heide. Of de stilte van het bos opzoeken. Een bos, geen aangelegde stadspark met 3 bomen, wekelijks aangeharkt en een niet te verklaren kunstwerk.

Wat is het unieke van Ede? Een prima voorzieningenniveau, met een leuk centrum, waar je kunt krijgen wat je wilt.

Wat is het unieke van Ede? buitendorpen die met hun eigenheid onderdeel van Ede uitmaken.

Wat is het unieke van Ede? Woonwijken waar het tussen 8.00 uur en 18.00 uur niet uitgestorven is, maar waar kinderen spelen en mensen elkaar ontmoeten in de supermarkt. 

Wat is het unieke van Ede? Groot genoeg voor dit alles, maar ook zodanig compact dat je een lokale gemeenschap kunt vormen. De al 2 jaar durende pandemie bewijst hoe ontzettend belangrijk de lokale gemeenschap, de lokale buurt is. Omzien naar elkaar en een boodschapje voor de buren doen als die in quarantaine zit bijvoorbeeld.

Ede zit niet te wachten op 10.000en randstedelingen die geen connectie met Ede, haar karakter en haar cultuur hebben.

Ede zit niet te wachten op nog veel meer flats, veel meer wegen, veel meer hondentoiletten, veel meer stadparkjes, veel meer foeilelijke bedrijventerreinen en veel meer woonwijken met voortuintjes van 1 meter.

Tijd voor actie!

Wat kun je doen?

# Deel dit bericht! 

# bezwaar maken, via Ede.nl 

# een petitie starten

# strategisch stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Alleen Burgerbelangen heeft in de Edese Raad tegengestemd! O.a. CU en SGP hebben goede amendementen ingediend, maar dit is niet genoeg! Hopelijk komen de partijen die van oudsher een sterke positie hebben in Ede terug op dit besluit.

En de nieuwe wethouder? Dat moet natuurlijk George Knottnerus zijn...

advertentie