Servicelijn 6 gaat weer rijden

Lokaal Deel je nieuws

Buslijn 6 stond vroeger in Ede bekend als de ‘lege’ lijn. Daarom hebben organisaties zoals ouderenbonden, de Gelderhorst en de Koplopers Inclusie Ede zich ingezet om van deze ‘lege’ lijn een beter gebruik te maken.

Er was een goede dienstregeling en de halte was vrijwel voor de deur. Kortom, betrouwbaar openbaar vervoer, zonder wachttijd en heel geschikt voor mensen die geen auto hadden en nog redelijk konden lopen.

Eind vorig jaar vertrok Servicelijn 6 heel stilletjes uit het straatbeeld. De mooie opzet van een door destijds Syntus gefinancierde stadslijn is niet meer. De servicelijn had iets van een buurtbus maar werd als dienst van openbaar vervoer gereden.

Het sluiten van een overweg van de spoorlijn Utrecht-Arnhem, zou een oorzaak kunnen zijn. Natuurlijk spreken de kosten ook een woordje mee maar moet Openbaar Vervoer niet Inclusief zijn voor iedereen?

Mensen van wooncentra als Belvedère, de Zuiderkroon en de Gelderhorst hebben zich geweldig ingezet door ruim 150 handtekeningen te verzamelen om de bus te behouden. De gebruikers van lijn 6 zijn nu aangewezen op de Regiotaxi Valleihopper en met de lange aanmeld tijd voor een rit is reizen niet meer spontaan.

Begin januari 2022 gingen twee vertegenwoordigers van deze actie: Hans Wessel en mevr. Van der Graaf, samen met Yvonne van Geel van de Koplopers Inclusie Ede praten met verkeer wethouder Peter de Pater.

In een goed gesprek werden met hem de mogelijkheden besproken om Servicelijn 6 op de wielen te houden. Zodat ouderen en mensen met een beperking zelf kunnen bepalen of en wanneer ze even naar de markt willen. En gelukkig had dit gesprek ook resultaat.

Maar er is goed nieuws! Servicelijn 6 gaat vanaf 28 februari weer bij de serviceflat Belvedère stoppen. Deze toezegging kreeg de gemeente Ede deze week van de provincie Gelderland. Gaandeweg het jaar heeft het vervoerbedrijf Keolis enkele momenten, waarop kleine aanpassingen in de dienstregeling worden ingepland. 28 februari is de eerstvolgende gelegenheid daarvoor.

Voor de toekomst staan nog een aantal aanpassingen op de rol. Helaas zal niet alles hersteld kunnen worden. Goed nieuws is wel dat de reden dat lijn 6 via de Nieuwe Kazernelaan rijdt. Op die manier kunnen gemeente en provincie de nieuwe woonwijk ernaast ook een bus bediening geven. Daartoe wordt er binnenkort ook nog een extra halte ingepast ter hoogte van de Sijsseltselaan. De Koplopers houden een vinger aan de pols.

advertentie