Uitreiking Ridderorde aan Peter Heij door Burgemeester Snijders Zwolle
Uitreiking Ridderorde aan Peter Heij door Burgemeester Snijders Zwolle Cornell Romkes

Ridderorde voor oud-Edenaar Peter Heij

Lokaal Deel je nieuws

Oud-Edenaar Peter Heij (64) is bij de lintjesregen onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving deze onderscheiding uit de handen van de Zwolse burgmeester Peter Snijders.

Heij is in Ede vooral bekend van de chr. gymnastiekvereniging DOK, waarvan hij sinds 1969 onafgebroken vrijwilliger is geweest als voorturner, commissielid, bestuurslid en archivaris. Dit laatste is hij tot op de dag van vandaag. Daarnaast heeft Heij bij het dit jaar jubilerende DOK veel succes gekend als wedstrijdturner en gedurende 20 jaar als gymnastiekleider en turntrainer. Daarnaast is hij enkele jaren leider geweest bij DOS Bennekom en als inval-lesgever bij Sparta.

De aanvraag voor de koninklijke onderscheiding is behalve door DOK ondersteund door het bondsbestuur van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie. Dit is vanwege de verdiensten van Peter Heij gedurende 25 jaar bij het KNCGV, één van de voorlopers van de KNGU. Aanbevelingsbrieven waren er ook van de Chr. Hogeschool Windesheim (Afdeling Calo) te Zwolle en de Stichting CCF Gordijn. Zij benadrukten de verdiensten van Heij, onder meer door zijn dissertatie, voor een ethisch-pedagogische onderbouwing van het bewegingsonderwijs op school.

Peter Heij heeft zich steeds sterk gemaakt voor een wijze van aanbieden van gymnastiek (zowel op school als in de vereniging) waarbij niet de leerstof en het materiaal (toestellen) uitgangspunt zijn, maar de beoefenaar. Het gaat erom dat kinderen en jeugdigen bewegend tot ‘lukken’ komen, want daarin, zo zegt Heij, schuilt de mogelijkheid van het ervaren van een stukje geluk. Om dit voor elkaar te krijgen moet het aanbod zorgvuldig op maat gekozen worden.

Niet voor niets, zo begon burgmeester Snijders zijn toespraak, zijn de verdiensten van Peter Heij opgenomen in de landelijke Canon van de Lichamelijke Opvoeding (KVLO).

advertentie