Afbeelding
Arjan van Bruggen

Burgemeester Verhulst verwacht dat volgend voorjaar de nevels opgetrokken zijn

20 september 2020 om 12:30 Mensen

EDE Het is in deze onrustige coronatijd redelijk rustig in Ede. Weliswaar is het aantal besmettingen, evenals in de rest van het land, de afgelopen weken behoorlijk opgelopen. ,,Dat is natuurlijk zorgelijk”, zegt de Edese burgemeester René Verhulst. Op Verhulst wordt veelvuldig een beroep gedaan. ,,Daar ben je ook voor. Er is veel verdriet. Er zijn mensen overleden terwijl er niemand in de buurt was. Er is veel economische onzekerheid. We hebben een aantal eenvoudige maatregelen kunnen nemen en dat helpt wel. Je moet het met z´n allen doen.”

Eind mei spraken we Verhulst ook over de gang van zaken sinds het virus toesloeg. ,,Crisis is geen beleidsnota, je moet meteen handelen”, zei hij ruim drie maanden geleden. Uit zijn ‘coronadagboek’ bleek dat Covid-19 voor hem begon op 3 maart in het Haagse Nationaal Crisiscentrum, waar de Veiligheidsregio werd ontvangen door twee ministers en Jaap van Dissel, directeur infectiebestrijding RIVM. ,,Die heb ik toen voor het eerst ontmoet.” 

Inmiddels zijn we een half jaar verder. ,,Het was, en is nog steeds, een gezondheidscrisis. Het is ook een economische crisis en die gaat over in een sociale crisis. Mensen en bedrijven hebben het moeilijk. Dat brengt veel onzekerheid mee. Bij onder andere zzp´ers, horeca, detailhandel, evenementenbranche. Sommige sectoren hadden het al moeilijk. De cultuursector wordt ook hard getroffen, kijk bijvoorbeeld naar het nationaal park Hoge Veluwe. Je komt het overal tegen. De Valleilijn waar geen vervoerder op dit moment in wil stappen. Om eens een simpel voorbeeld te noemen: een buurtbus die niet kan rijden omdat de ventilatie onvoldoende is. Daar worden mensen behoorlijk door gedupeerd. Het gebeurde ter verduidelijking niet in Ede.”

Het was, en is nog steeds, een gezondheidscrisis. Het is ook een economische crisis en die gaat over in een sociale crisis

VERANTWOORDELIJKHEID Veel geplande evenementen en samenkomsten zijn dit jaar afgelast of worden in een sobere afgeslankte uitvoering vorm gegeven. ,,Organisaties roepen mensen op thuis te blijven en wanneer ze ergens heen gaan zich te houden aan de bekende regels: anderhalve meter afstand houden en handen wassen. We hebben gezien dat de meeste mensen zich hieraan houden en ook de horeca nam zijn verantwoordelijkheid. De kermis ging door in een kleinere opzet, ik ben blij dat dit mogelijk was. Ze houden zich, uiteraard, aan de hygiëneregels.”

,,We varen in de mist werd er gezegd”, brengt Verhulst in herinnering. ,,Ik denk dat we nu in de nevels zitten. Ik hoop en verwacht dat de nevels volgend voorjaar helemaal opgetrokken zijn. Ik ben blij dat de steunpakketten nog doorgaan en dat de strikte beperking in verpleeghuizen enigszins is verlicht. Je ziet nu minder besmettingen bij de 60 plussers en meer bij jongeren. Ik hoor in mijn omgeving dat zij weg blijven bij oma en opa en dat is wel zo handig.”

Verhulst is ,,ietsje optimistisch” over de nabije toekomst. ,,Zie eens wat er ten goede gebeurt in Azië. Daar mag je wel enige hoop uit putten. We zullen de komende tijd in Nederland meer regionale en lokale besmettingen gaan zien en daar moeten we lokaal op reageren. “ Een collega van hem, burgemeester Jacqueline Koops (50) van Heerde, heeft juist dezer dagen laten weten te zullen stoppen. Zij was eerder dit jaar ernstig ziek door het coronavirus en is daarvan nog niet hersteld. Met andere woorden: corona kan iedereen treffen en de gevolgen kunnen heel ingrijpend zijn.

Communiceren via microsoft, ik ben er geen man voor. Aan tafel stoom afblazen, dat werkt meestal

,,Wat mij opvalt is dat veel mensen de genomen maatregelen redelijk vinden. Zo vindt tachtig procent van de mensen het logisch dat je, als je in quarantaine moet, thuis blijft. Er zijn er die het gebruik van de (corona)app aan de kaak stellen vanwege privacyoverwegingen, maar velen hebben daar geen probleem mee. De supermarkten hebben we recent nog een brief gestuurd om ze te wijzen op het belang van het naleven van de regels. Na verloop van tijd versloft dat wat, maar het is belangrijk de hygiënemaatregelen te blijven respecteren. We willen toch geen van allen dat het weer de verkeerde kant op gaat.” 

Zoals gezegd: in afgeslankte vorm zijn er toch optredens, zoals in het Openluchttheater, ook wel de Eder kuil geheten, in 1936 ontstaan door de werkverschaffing, één van de 50 nog in gebruik zijnde openluchttheaters in Nederland. ,,Daar is een serie optredens geweest en deze maand zijn er ook nog. Ik ben zelf tweemaal geweest. De organisatie zet zo’n dertig vrijwilligers in en zo kunnen 400 mensen genieten van de optredens. Je hebt ook kerken die buitendiensten hebben gehouden.”

Verhulst mist de persoonlijke contacten, veel gaat nu via de digitale weg. ,,Communiceren via microsoft, ik ben er geen man voor. Aan tafel stoom afblazen, dat werkt meestal. In een ontspannen sfeer, je hebt het nog eens over andere dingen dan waarvoor je strikt bijeen zit. We dreigen toch al een technocratie te worden.”

Door Gerard van Wijk

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie