Afbeelding
Pixabay

Airborneveteraan John Waddy (100) overleden

28 september 2020 om 16:35 Mensen Airborne herdenking en luchtlandingen Ede

EDE (ANP) Kolonel John Llewellyn Waddy uit het Britse Taunton is zondag op 100-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Market Garden Veterans Association maandag. Waddy was waarschijnlijk de laatste Britse oorlogsveteraan die met de rang van officier de Slag om Arnhem in september 1944 meemaakte. Hij kwam tot enkele jaren geleden nog regelmatig naar de jaarlijkse Airborneherdenkingen in de regio Arnhem.

Waddy kwam van de bekende Britse militaire academie Sandhurst. Hij landde als majoor met het 156 Parachute Bataljon in 1944 op de Ginkelse Heide. Waddy en zijn compagnie kwamen in zware gevechten terecht tussen Oosterbeek en Arnhem en bereikten nooit de door de geallieerden begeerde Rijnbrug. Waddy raakte zelf zwaargewond. Na de Tweede Wereldoorlog bleef hij als beroepsmilitair werken.

Waddy werkte als militair adviseur mee aan de film A Bridge Too Far naar het boek van Cornelius Ryan. Die film is op dit moment op tal van plaatsen weer te zien, omdat anderhalve week geleden voor de 76e keer de Slag om Arnhem is herdacht. Waddy’s militaire onderscheidingen worden bewaard in het Airborne Assault Musem in Duxford.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie