Afbeelding
Peter Blok

NBE speelt Strauss’ zwanenzang in Cultura

19 mei 2022 om 07:08 Muziek

EDE Het Nederlands Blazers Ensemble speelt woensdag 25 mei Vier letzte Lieder van Johan Strauss in Theater Cultura. 

In 1948 schreef de vierentachtigjarige Strauss zijn misschien wel meest geliefde compositie, de Vier letzte Lieder. Hij stierf kort na de voltooiing in 1949 en heeft ze dus nooit zelf kunnen horen. De liederen stralen een sfeer van berusting uit. De componist neemt afscheid van het leven, en de wereld neemt afscheid van een muzikale taal die nu definitief ‘historisch’ was geworden. Terwijl Strauss deze liederen schreef, was de atonale muziek de kinderschoenen al lang ontgroeid, en in de tweede helft van de twintigste eeuw zou de muziek een radicaal andere richting nemen. 

De Vier letzte Lieder met alt-mezzo Carina Vinke als Edith Piaf op de barkruk in een rokerige nightclub, in een nieuwe spraakmakend NBE arrangement van Willem van Merwijk. 

NBE Het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) is een groep van ruim twintig topmusici die zo’n tachtig keer per jaar samenkomt om in binnen- en buitenland bijzondere programma’s te spelen. Gezamenlijke bezieling en honger naar avontuur drijft het NBE tot het maken van theatrale muziekprogramma’s die zelden onder één muzikale noemer te vangen zijn; het NBE combineert eigentijdse en oude muziek van alle soorten en maten die de zinnen en verbeelding prikkelt. Het NBE is altijd op zoek naar intrigerende samenwerkingen met musici uit andere culturen en spannende combinaties met andere disciplines. Met de vernieuwende programma’s wil het NBE een groot publiek verrassen, boeien, ontroeren en prikkelen.

Naast de concertseries op de Nederlandse podia, waaronder het Concertgebouw en het Muziekgebouw aan ’t IJ, verzorgt het NBE ieder jaar het spraakmakende Nieuwjaarsconcert dat op tv wordt uitgezonden. Ook wordt het ensemble regelmatig uitgenodigd voor bijzondere gelegenheden. Zo trad het NBE op tijdens staatsbezoeken in India, Thailand en Turkije, was het te gast in de fameuze PROMS serie in de Royal Albert Hall in Londen en mocht de dankbetuiging van H.K.H. Prinses Beatrix in februari 2014 programmeren en uitvoeren.

MELANCHOLIE Artistiek leider Bart Schneemann over de Vier letzte Lieder: ,,We gaan in onze voorstelling ‘Vier letzte Lieder’ laten horen dat vaarwel zeggen ook een grote schoonheid kan hebben. Een avond vol melancholie, waarin we de gordijnen sluiten, de tafels ontruimen en waarbij het licht langzaam maar zeker uitgaat…”.

Als concertprogrammeur bij het NBE heeft Schneemann een heel eigen signatuur ontwikkeld. Naast de hoge speelkwaliteit van het ensemble en het aanstekelijke plezier streeft hij in ieder programma naar een dramatische lijn die muzieksoorten (en dus mensen) van verschillende pluimage met elkaar verbindt.

Kaarten voor het concert zijn nog verkrijgbaar via www.cultura-ede.nl/theater-filmhuis of tel. 0318-672800.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie