Het is serieus met het stikstofprobleem. Zo wordt de maximumsnelheid op de snelweg honderd kilometer per uur.
Het is serieus met het stikstofprobleem. Zo wordt de maximumsnelheid op de snelweg honderd kilometer per uur. Koen van Weel/ANP

'Stikstof ergste probleem in de natuur in ons land'

25 december 2019 om 08:00 Natuur en milieu

EDE Met het nemen van maatregelen, waaronder het tijdelijk stilleggen van de bouw en het terugschroeven naar honderd als maximumsnelheid op snelwegen, heeft zo ongeveer iedereen in de gaten dat het serieus is met het stikstofprobleem. ,,Eindelijk", zegt bioloog Arnold van den Burg. ,,Ik schreeuw het al jaren van de daken dat de problemen opgepakt moeten worden. Maar ja, als er niet geluisterd wordt, dan houdt het op."

We spreken de inwoner van Otterlo op een regenachtige dag voor een wandeling in natuurgebied Noord Ginkel. De bioloog weet te vertellen dat hier een kwart eeuw geleden de wielewaal, zomertortel en draaihals nog te bewonderen waren. Inmiddels is dat verleden tijd. ,,Deze grond heeft een pH waarde van tussen de 2,5 en 3. Dat is knetterzuur; vergelijk het maar met cola."

De voornaamste oorzaak van de problemen: ,,Stikstofuitstoot van de intensieve veehouderij", klinkt het vastbesloten. ,,Het is het ergste probleem wat we hebben in de natuur in ons land."

Lees hier het volledige interview als premiumverhaal op Ede Stad.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie