,,De zonnebloemen steken nog steeds ver boven de heg uit.''
,,De zonnebloemen steken nog steeds ver boven de heg uit.'' Michael de Vries
Natuurcolumn

‘In eigen tuin de natuur een handje helpen’

22 september 2021 om 13:27 Natuur en milieu

EDE Soms kan het snel gaan. Het ene moment ben je bezig bloemzaadjes in potjes te stoppen en het volgende moment haal je de zaadjes weer uit de inmiddels uitgebloeide bloemen. 

Michael de Vries

Nog niet zolang geleden schreef ik een column over een stukje natuurlijk groen wat ik in de tuin had aangelegd. Slechts enkele vierkante meters, waar de natuur haar gang mocht gaan. Veelal wilde bloemen en planten moesten zorgen voor biodiversiteit. Naast enkele gekochte vlinderstruiken plantte ik soorten als komkommerkruid, groot kaasjeskruid en verschillende soorten klaver die ik allemaal eerder al had gezaaid. 

ALS KOOL Ook meerdere soorten zonnebloemen had ik inmiddels in potjes, maar die moesten nog even wat groter worden om een eventuele slakkenaanval te kunnen doorstaan. Ondanks dat de zomer qua temperatuur wat tegenviel, groeide alles als kool, ook dankzij de vele regen. Het duurde niet lang voor de eerste vlinders zich lieten zien. Atalanta’s, dagpauwogen, citroenvlinders en gehakkelde aurelia’s lieten zich dagelijks zien. Ook kleinere insecten bleken gek te zijn van het groot kaasjeskruid. Sprinkhanen en meerdere soorten wantsen, waaronder prachtige rood-zwarte vuurwantsen kwamen met tientallen tegelijk. 

BOSMUISJES De zonnebloemen trokken, toen ze in bloei stonden, vele hommels en zweefvliegen. En nu aan het eind van de zomer komen vogels richting de zonnebloemen om zaden eruit te halen. Zaden die op de grond vallen, worden gegeten door bosmuisjes. En in de avonduren scharrelt er zelfs een egel tussen de planten. 

ENVELOPPEN Van de bloemen en planten die ik volgend jaar weer wil hebben, haal ik de zaden eruit. Soms heb ik Google nodig om te helpen hoe je dat bij bepaalde planten moet doen of hoe je ze moet bewaren. In mijn ‘kluskamer’ hangt inmiddels een waslijn vol enveloppen met zaden, de meeste met naam. Van sommige planten weet ik de naam niet. Dan prijkt een groot vraagteken op de envelop. 

Zo zie je maar dat je in eigen tuin veel kunt doen om de natuur te helpen. Van vlinders en kevers tot bijen, egels en vogels. En hoewel de bloei voor een groot gedeelte al voorbij is, steken de zonnebloemen nog steeds ver boven de heg uit. Dat wordt binnenkort de trap erbij pakken als ik de zaden eruit wil halen.

Michael de Vries is natuurliefhebber en leerkracht in het basisonderwijs. Zijn column verschijnt tweewekelijks. Reacties en/of tips zijn welkom. Mail naar ede.stad@bdu.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie