Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Pixabay

Kist bij begrafenis in het water; drainage op begraafplaats in Ederveen

18 maart 2022 om 14:29 Natuur en milieu

EDERVEEN Op de begraafplaats in Ederveen kan het gebeuren dat bij een begrafenis de kist in het water ligt. Op deze begraafplaats wordt volgens de gemeente Ede regelmatig wateroverlast ervaren, vooral in natte perioden. Dat was onlangs nog het geval bij bovenmatige regenval.

Er is een Besluit op de lijkbezorging en dat bepaalt dat graven tenminste 30 centimeter boven het niveau van de gemiddeld hoogste grondwaterstand moeten liggen ,,omdat water de vertering kan verstoren.” Volgens de gemeente sluit dit niet uit dat begraven mag worden in een graf waar incidenteel grondwater instaat. ,,In Ederveen is uit metingen met vier peilbuizen gebleken dat overschrijding van de gemiddeld hoogste grondwaterstand over de hele begraafplaats 67 centimeter bedraagt bij twee diep begraven (twee kisten boven elkaar), zoals in Ederveen gebeurt.”

Er wordt weliswaar in de nieuwe raadsperiode 2022-2026 een nieuwe visie begraven door de raad vastgesteld, maar gezien de urgente situatie in natte perioden wordt het noodzakelijk geacht om op korte termijn actie te ondernemen waarbij de wateroverlast wordt opgeheven. Op de hele begraafplaats wordt drainage aangebracht door middel van een gestuurde boring. ,,Het onttrekken van grondwater gebeurt door middel van een pomp die aanslaat wanneer dit nodig is. Uit onderzoek blijkt dat een effect op de zetting van de grond, de landbouw, natuurwaarden en archeologie niet wordt verwacht.”

De gemeente weet dat draineren een ingrijpende oplossing is omdat er een aantal weken over de hele begraafplaats de rust wordt verstoord door de werkzaamheden. ,,Er wordt een bedrijf geselecteerd dat op een respectvolle manier aan het werk gaat.” Tijdens begrafenissen zullen de werkzaamheden stilliggen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie