Afbeelding
Park De Hoge Veluwe

Heide staat er op De Hoge Veluwe goed bij en mag afgeknipt

19 augustus 2022 om 09:20 Natuur en milieu

OTTERLO (ANP) De heide in Het Nationale Park De Hoge Veluwe staat er goed bij. Dat is opvallend, want andere natuurbeheerders maken zich grote zorgen over de toestand van de heide nu het al zo lang droog is. De Hoge Veluwe heeft zowel droge als natte heidevelden en beheert die beschermde natuurgebieden intensief om te voorkomen dat unieke flora en fauna verdwijnt, aldus een woordvoerder.

De meeste hei in Nederland valt onder Europese natuurbescherming, omdat er niet veel heidevelden meer zijn. Dat de hei op tal van plekken helemaal verdort door de droogte en de hoge temperaturen baart de natuurbeheerders grote zorgen. Hei heeft het toch al moeilijk, omdat hoge stikstofneerslag leidt tot overwoekering door andere planten en bomen.

“Als een heidegebied niet voortdurend wordt onderhouden, verandert het gebied snel in bos. Dan verdwijnen dieren en planten die van de schrale heigrond afhankelijk zijn”, aldus De Hoge Veluwe. Het park laat heide begrazen, brandt gedeelten af en maait in het najaar heidevelden om te zorgen dat ze niet dichtgroeien. Alvorens dat gebeurt mogen bezoekers zaterdag en zondag hun eigen bosje paarse hei komen afknippen van een veld dat later toch wordt gemaaid.

Wie heide wil knippen moet zich met een snoeischaar melden bij het Museonder in het park. Daar horen ze op welke plek ze een bosje heide mogen halen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie