Afbeelding
Foto: Freek Wolff/BDU

Marije Eleveld is nieuwe wethouder

12 juni 2012 om 00:00 Nieuws

EDE - Marije Eleveld (35) van de PvdA is maandag tijdens een extra raadsvergadering geïnstalleerd als nieuwe wethouder. Tegelijkertijd werd afscheid genomen van haar voorganger en partijgenoot Simon van de Pol. Een motie van de fractie van GroenLinks/PE om nu een 'halve' wethouder te bezuinigen, kreeg van geen enkele partij steun.

In totaal werd door 34 van de 39 raadsleden schriftelijk gestemd op de voordracht van Eleveld. Hiervan stemden 26 politici vóór, 5 tegen en 3 'onwaar'.

De leden van de ChristenUnie (CU), Burgerbelangen (BB) en GroenLinks/PE waren niet blij met de snelheid en het proces waarmee de aflossing van de wacht was gegaan. ,,De procedure was enigszins discutabel en er is ruis ontstaan. Dat is jammer, want ik constateer nu een vlekje op haar imago en dat gun ik Eleveld niet'', zei Jos van Heuveln (CU). Haar ,,integriteit en warme persoonlijkheid'' haalde Ruben van Druiten (BB) toch over de streep.

Eric Leltz (GroenLinks) vindt dat er slecht gecommuniceerd was. ,,Het is triest dat hierdoor de kandidaat in diskrediet gebracht is en dat onze inwoners zien wat voor vreemde bokkesprongen de gemeente kan maken. Door dit soort dingen krijgen burgers een afkeer van de politiek.''

Burgemeester Cees van der Knaap pareerde de kritiek, omdat volgens hem uitvoerig van gedachten was gewisseld en het college in deze zaak afhankelijk is van de PvdA. En qua procedure ,,is niet elke situatie dezelfde''.

Bezuinigen

De fractievoorzitter van GroenLinks opperde dat het stoppen van Van de Pol een uitgelezen moment was om even te bezinnen. Hij wees op de grote projecten die in zijn ogen mis zijn gegaan: de bouwprojecten van Het Nieuwe Landgoed, Kernhem en ontwikkeling van de recreatieplas. Daarom was het voorstel van Leltz om de portefeuilles van de wethouders te herschikken èn...de gelegenheid aan te grijpen te bezuinigen op wethouders. ,,Ook omdat de PvdA bij de laatste verkiezingen een zetel heeft verloren. Daarom dienen we een motie in om met vier en een 'halve' wethouder verder te gaan. Daarmee besparen we 60.000 euro per jaar'', aldus Leltz.

Zijn voorstel werd echter niet omarmd. Partijen als het CDA en SGP vinden zelfs dat er - in verband met de grote projecten - liever nog een zesde wethouder bij zou moeten komen.

Eleveld was sinds 2010 fractievoorzitter voor de PvdA in de gemeenteraad van Ede. In 2006 begon ze als lid van die zelfde raad. Eleveld is geboren en getogen Edese, volgde in Ede haar middelbare schoolopleiding. Zij studeerde bedrijfseconomie in Amsterdam. Vanaf 2007 was zij in dienst bij DLG (Dienst Landelijk Gebied), een onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Eleveld wordt als wethouder verantwoordelijk voor de portefeuilles Ruimtelijke Ontwikkeling voor het stedelijke gebied, Volkshuisvesting, Gelders Stedelijk Ontwikkelingsbeleid (GO) en G32, Welzijn, Jeugd, Minderhedenbeleid en Burgerparticipatie.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie