Afbeelding
Foto: Boy Imminck/BDU

Vraag naar persoonlijke begeleiding bij dementie groeit

21 juni 2012 om 00:00 Nieuws

EDE - Meer dan 300 mensen in onze regio zijn in 2011 begeleid door casemanagers dementie. Mensen die met dementie te maken krijgen, kunnen deze persoonlijke begeleiders inschakelen. Zij zijn een grote steunpilaar. In 2010 begonnen de eerste casemanagers in onze regio. Het blijkt dat zij voorzien in een groeiende behoefte.

Deze persoonlijke begeleiding bij dementie is tamelijk nieuw. In 2010 begonnen de eerste casemanagers in Ede en er blijkt duidelijk behoefte aan. De casemanager dementie luistert vooral goed naar de cliënt en diens omgeving: wat gaat er goed en welke vragen zijn er? Zij zoekt naar praktische oplossingen en hulp.

Door het inschakelen van de casemanager kunnen mensen (zo lang mogelijk) zelfstandig blijven wonen op de manier die zij zelf prettig vinden. Want met dementie hoef je niet direct naar een verpleeghuis, zoals veel mensen denken. De meeste mensen met dementie wonen, met wat hulp, gewoon thuis.

Wat is dementie eigenlijk?

Het kenmerk van dementie is een geleidelijke achteruitgang van het geestelijk functioneren. Niet alleen het geheugen gaat achteruit maar ook allerlei dagelijkse vaardigheden gaan moeilijker, net als praten of het besef van tijd. Het karakter en gedrag kunnen veranderen en er kunnen stemmingswisselingen zijn.

Het heet dementie, als deze problemen samen voorkomen en zo ernstig zijn dat ze het dagelijks leven belemmeren. De huisarts of behandelend specialist doet onderzoek en stelt eventueel de diagnose dementie. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Er zijn nog geen medicijnen uitgevonden die dementie kunnen verhelpen. Toch helpt het om te weten wat er echt aan de hand is. Het maakt het voor de omgeving gemakkelijker om er mee om te gaan en passende hulp te zoeken.

Gelderse Vallei

De casemanagers van ketenzorg dementie Gelderse Vallei en omstreken werken in de gemeenten Ede, Renkum, Renswoude, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen.

Meer informatie: www. dementiegeldersevallei.nl of 088 - 60 50 500.

Meer informatie over dementie op de site van Alzheimer Nederland, www.alzheimer-nederland.nl

Ketenzorg Dementie Gelderse Vallei

In de samenwerkingsverbanden Ketenzorg Dementie Gelderse Vallei en Veenendaal werken samen: Icare/KWV, Vilente, Opella, Bethanië, Beeuwkes Thuiszorg, Thuiszorg Groot Gelre, SWO Ede, Pro Persona, Charim, QuaRijn, Vitras/CMD, CHV, Agathos/Curadomi, Welzijn Veenendaal, Alzheimer Nederland, gemeente Veenendaal en Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Hun gezamenlijke doelstelling is het bieden van goed op elkaar afgestemde zorg aan mensen met dementie en hun familie.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie