Afbeelding
Archief BDUmedia

FoodValley pleit voor meer huurwoningen

25 juni 2012 om 00:00 Nieuws

EDE - De druk op de markt voor sociale huurwoningen houdt onverminderd aan, zo blijkt uit de Vastgoedmonitor FoodValley regio 2012.

Dit gegeven van te weinig huurwoningen in FoodValley moet worden omgezet naar een strategie om op de geplande uitleglocaties meer huurwoningen te bouwen. Ook zouden zittende huurders met een hoger inkomen verleid kunnen worden om te kopen. Dit door nieuwe koopwoningen als aantrekkelijk alternatief te bieden voor de scheefwonende huurders. Daar zou ook een vrije sector huurprogramma onderdeel van uit moeten maken. Zo vinden de directeuren van de woningcorporaties in de FoodValley regio.

Startersleningen verstrekt door gemeenten al dan niet met ondersteuning door ontwikkelaars kunnen hierbij helpen. Hans van Heteren, woordvoerder namens alle corporaties, legt uit dat als het voor scheefwoners aantrekkelijk is om te kopen, er doorstroming in de huurmarkt opgang komt.

,,Een scheefwonende huurder is iemand die tot de hogere inkomensgroep behoort en een goedkoop huurhuis bewoont. Hetzelfde geldt voor huurwoningen in de vrije sector. De praktijk wijst op dit moment uit dat daarvoor de belangstelling nog niet erg groot is omdat de huren als te hoog worden ervaren. Het rendabel bouwen en verhuren van deze woningen is voor betaalbare huren niet goed mogelijk. Werk aan de winkel dus voor de gemeenten en corporaties in FoodValley regio. Van Heteren benoemt echter twee knelpunten in de omzetting van woningbouwprogramma's. Het heeft consequenties voor de grondexploitatie van de Foodvalley-gemeenten, omdat de grondopbrengsten van huurwoningen beduidend lager zijn dan die van koopwoningen. Daar valt tegenin te brengen dat met het realiseren van grondopbrengsten van huurwoningen in ieder geval nog afzetmogelijkheden kunnen ontstaan."

Investeringsruimte

,,Een tweede knelpunt is de investeringsruimte van de corporaties. Zoals bekend beperkt de rijksoverheid de investeringsruimte van de corporaties aanzienlijk. De provincies en gemeenten hebben hierop geen invloed. Doel van de corporaties is in ieder geval om te trachten te blijven investeren in nieuwbouw van sociale huurwoningen. ,,Dat zal nog een hele kunst zijn, want de Vastgoedmonitor voorspelt ook een zogenoemde verdunning. Door rijksbelastingen en heffingen houden corporaties steeds minder ruimte over om geld te kunnen lenen om te bouwen."

Vastgoedmonitor

,,Voor belangstellenden bevat de Vastgoedmonitor 2012 allerlei opvallende gegevens die meer inzicht geven in de complexiteit van de sociale huurmarkt. Zo heeft een groot deel van de bij Huiswaarts.nu ingeschreven woningzoekenden (68 %) nog nooit op een vrijgekomen woning gereageerd. (Huiswaarts werkt overigens alleen binnen de WERV gemeenten) Je kunt je dus afvragen of dit deel van de ingeschrevenen wel echt op zoek is naar een huurwoning. Een ander opvallend gegeven is dat iets minder dan de helft van de ingeschrevenen jonger dan 30 is. Meestal zijn dit de starters op de woningmarkt. Het lijkt voor de hand te liggen de deze starters het moeilijk hebben vanwege de concurrentie met de 'doorstromers' die immers vaak een langere wachttijd hebben opgebouwd. Ook blijven deze doorstromers zoeken op dezelfde huurmarkt omdat kopen geen alternatief is. Toch blijkt dat 60 % van de vrijgekomen woningen de laatste jaren aan starters is verhuurd. Het woonruimteverdeelsysteem biedt dus voldoende mogelijkheden om de slaagkans van de verschillende groepen woningzoekenden te beïnvloeden."

Afstemming

,,Het bouwen van (vaak kleine) jongerenwoningen lijkt een oplossing maar vanwege de toenemende ruimtevraag door gezinsopbouw moet hier wellicht niet de nadruk op liggen. Kortom : vanwege de complexiteit is het nu meer dan ooit zaak dat gemeenten en corporaties de nieuwbouw meer en meer af te stemmen op de werkelijke en structurele (lange termijn) vraag vanuit de markt. Dit geldt in zekere mate ook op regionaal niveau."

De Stichting Vastgoedmonitor regio Food Valley wil de discussie over afstemming faciliteren en organiseert daarom op 26 juni een symposium in Barneveld.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie